Profimedia

SRBI PRESUĐUJU IZBORE? Američki magazin iznio razloge zašto bi baš Srbi mogli donijeti pobjedu Trumpu!

Autor: D.R.

Mogu li Srbi presuditi američke izbore? Pitanje je to koje postavlja američki Wall Street Magazin (ne treba ga miješati s daleko poznatijim Wall Street Journalom!) a bazira se na tezi da oko 750.000 američkih građana srpskog porijekla mogli biti prevaga u korist Trumpa.

Naime, većina američkih Srba živi u državama – tu se navode Arizona, Ohio, Michigan, Florida i Pennsylvania – koje su prijelomne na izborima i u kojima je svaki glas važan. A Srbi tvrde: 90 posto njih je za Trumpa.

Ključni razlog tomu jest pitanje Kosova. Bidenu se ne može oprostiti entuzijastična podrška NATO-u tijekom bombardiranja Srbije 1999. godine. Autor teksta, Mark Roberts, čitatelje dodatno podsjeća da je spomenuta vojna akcija “kršila Povelju UN-a” te da bi mogla biti “razlog za visoke stope oboljelih od leukemije danas u toj regiji zbog upotrebe osiromašenog urana”.

Napomenuo je i da je NATO punih 78 dana bez milosti bombardirao ciljeve diljem Srbije kako bi pomogao albanskim pobunjenicima, a navodi i veliki broj civlinih meta koje su uzrokovale masovne žrtve i teško oštećivanje infrastrukture.

No, za pridobivanje simpatije Srba, smatra Roberts, zasluge ima i sam Trump. Tako Roberts podsjeća da je prošle godine Trumpova najmlađa kći Tiffany posjetila Beograd, a taj neslužbeni posjet, smatra, bio je uvod u ponovno zatopljavanje odnose između SAD-a i Srbije.

FOTO: WSImag/screenshot

S druge strane, Bidena predstavlja kao osobu koja je u potpunoj suprotnosti odnosima dvaju država tijekom oba svjetska rata. Tako Roberts podsjeća da je predsjednik Woodrow Wilson podigao zastavu Srbije na Bijelu kuću zbog solidarnosti sa Srbima tijekom Prvog svjetskog rata, što je čast koju je imalo malo zemalja sve do danas.

Trumpa također hvale zbog njegove uloge u mirovnom procesu. Tako WSI uzima izjavu izvjesne Aleksandre Tesanovic koja smatra da je Trump jedan od rijetkih koji prepoznaje stvarnu sliku onoga što se događa na Kosovu. U tom kontekstu posebno se naglašava progon Srba nakon 2004. te velik broj oštećenih manastira.




I, konačno, tu su i ekonomske posljedice koje posebno pogađaju useljeničke zajednice.

“Ova je pandemija ozbiljno pogodila sve useljeničke zajednice, a ekonomski posljedice jako opterećuje i našu zajednicu. Mnogi žele podržati kandidata koji ta pitanja i potencijalna rješenja stavlja u prvi plan svoje programa”, izjavio eje za WSI Ivan Grujic iz Michigana.

Zanimljivo, u tekstu nije spomenuta i službena inicijativa “Srbi za Trumpa” kojom se nastoji organizirati podršau srpske zajednice republinanskom predsjedničkom kandidatu.




Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.