Foto: Screenshot

Španjolska odabrala stranu u sukobu Palestine i Izraela!

Autor: Dnevno

UN je kao trajno rješenje bliskoistočnog sukoba inicirao takozvano “rješenje dviju država”, Izraela i Palestine u granicama iz 1967. godine, no Izrael to odbija i nastavlja gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

Nakon najnovijih sukoba, te dogovoreno primirja, Španjolska je pozvala svijet na priznanje Palestine  u sklopu UN-ove inicijative, no nije navela kad bi i sama mogla učiniti taj korak.

“U trenutku kada se navršava 30 godina od konferencije u Madridu kojom je počeo mirovni proces na Bliskom istoku, ova nova epizoda nasilja ponovno je pokazala da jedino političko rješenje temeljeno na dvjema državama, Izraelu i Palestini, može doprinijeti završetku cikličkog nasilja i gubitku ljudskih života”, priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Rješenje o dvije države koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti donijelo bi stabilnost u regiji”, zaključuje španjolsko ministarstvo.

Osam članica EU priznalo palestinsku neovisnost

Palestinsku neovisnost je dosad priznalo osam članica EU – Švedska, Bugarska, Cipar, Slovačka, Mađarska, Malta, Poljska i Rumunjska.

Podsjetimo, zdravstveni dužnosnici u Gazi rekli su da su u izraelskim zračnim udarima ubijena 232 Palestinca, uključujući 65 djece, a više od 1900 ljudi je ranjeno, dok su izraelske vlasti izvijestile su o 12 poginulih i stotinama ozlijeđenih u Izraelu u raketnim napadima palestinskih militanata koji su izazvali veliku paniku u zemlji.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.