Google

ŠOKANTNO: Evo zašto će Google Francuskoj platiti milijardu eura!

Autor: Dnevno

U nagodbi koja bi mogla stvoriti pravni presedan za ostale tehnološke kompanije što posluju u Francuskoj, Google je pristao platiti gotovo milijardu eura francuskim vlastima – kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine.

Francuski istražitelji pokušavaju otkriti je li tehnološki gigant, čije je europsko sjedište u Dublinu, izbjegao plaćanje pristojbi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 milijuna eura te platiti dodatnih 465 milijuna eura poreza. Tvrtka, dio konglomerata Alphabet, plaća mali iznos poreza u većini europskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj. To je moguće zahvaljujući rupi u međunarodnu poreznom zakonu, ali ovisi i o osoblju u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

“Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove”, rekao je odvjetnik Googlea Antonin Levy na ročištu na pariškom sudu.

Iznos poreza koji će platiti manji je od 1.6 milijardi eura, koliko je ministarstvo financija zatražilo nakon što su pregledani uredi Googlea u Parizu 2016. Tada je ministarstvo odbacilo mogućnost postizanja nagodbe s kompanijom.

Ministar za proračun Gerald Darmanin u četvrtak je za novine Le Figaro izjavio da će nagodba stvoriti pravni presedan te da su u tijeku razgovori s nekoliko drugih tvrtki, ali nije htio otkriti o kojim tvrtkama je riječ.

Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u sve članice Europske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske.




Francuska je na kraju uvela nacionalni porez, zbog čega je američki predsjednik Donald Trump, u znak odmazde, zaprijetio uvođenjem poreza na francuska vina.

“Još uvijek smo uvjereni da koordinirana reforma međunarodna poreznog sustava najbolje pruža jasan okvir tvrtkama koje posluju širom svijeta”, poručio je Google.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.