Ilustracija

ŠOK MEĐU KATOLICIMA! Vatikan objavio dokument koji zagovara isti svjetski poredak kao i George Soros

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Novim službenim dokumentom Vatikan je osudio takozvanu “idolatriju tržišta”, kao i “neoliberalno razmišljanje” koje navodno isključivo pronalazi tehnička rješenja za ekonomske probleme.

Dokument od 18 strana pod nazivom “Za reformiranje međunarodnih financijskih i novčanih sustava u kontekstu globalne javne vlasti” povremeno je bio veoma izričit, sazivajući na primjer mjere oporezivanja na financijske transakcije.

“Ekonomska i financijska kriza koju svijet trenutačno proživljava poziva sve, pojedince i narode, da duboko istraže principe i kulturne i moralne vrijednosti na bazi društvene koegzistencije”.

“Činjenica je da je kriza prouzrokovala sebičnost, kolektivnu pohlepu i nagomilavanje dobara u velikoj mjeri”, navodi se u dokumentu, gdje se također dodaje da je svjetskoj ekonomiji potrebna “etika solidarnosti” između imućnih i siromašnih nacija.

U dokumentu također piše : “Ako se ne pronađu rješenja za razne oblike nepravde, uslijedit će negativne posljedice na društvenom, političkom i ekonomskom planu koje će naposljetku poništiti same osnove demokratskih institucija, čak i onih za koje se smatra da su najstabilnije”.

Dokument zagovara stvaranje ustanove sa “supranacionalnim autoritetom” koja bi imala “univerzalno ovlaštenje” nad svim nacionalnim financijskim institucijama te koja bi predvodila ekonomske politike i odluke.

Dodaje se da Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne može stabilizirati svjetske financije s pomoću reguliranja cjelokupne opskrbe novcem te da više ne može pregledati “količinu kreditnog rizika koju je preuzeo sustav”.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.