fbpx

Socijalno osjetljivi Humala dao predsjedničku prisegu

Autor: hina

Humala, bivši radikal, obećao je umjerenu politiku i zadržavanje u većem dijelu postojećeg tržišnog gospodarskog modela, ali je obećao i uključiti siromašne u gospodarski napredak.

Ljevičar Ollanta Humala u četvrtak je prisegnuo kao novi predsjednik Perua, jednog najbrže rastućih gospodarstava svijeta, u kojem siromašni glasači sve više traže svoj dio u gospodarskom procvatu.

“Prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika”, rekao je Humala na kratkoj svečanosti u parlamentu u Limi.

Bivši vojni zapovjednik, star 49 godina, izazvao je komešanje u Kongresu obećavši da će se držati ustava iz 1979. godine, umjesto ustava iz 1993., koji je izmijenio zatvoreni bivši predsjednik Alberto Fujimori, jednostrano obustavivši rad Kongresa kako bi učvrstio vlast. Zastupnici iz Fujimorijeve stranke Humali su vikali “Idi kući!”.


Humala se nastoji prikazati druugačijim od svojeg prethodnika Alana Garcije, kojeg su snažno kritizirali zato što je na odlasku ostavio zemlju u kojoj je trećina stanovništva u siromaštvu.

Humala, bivši radikal, obećao je umjerenu politiku i zadržavanje u većem dijelu postojećeg tržišnog gospodarskog modela, ali je obećao i uključiti siromašne u gospodarski napredak. Obećao je minimalne mirovine za sve Peruance starije od 65 godine, nove poreze na izvanredne dobiti rudarskih tvrtki i povećanje iznosa najmanje plaće.

“Želimo da izraz ‘društveno isključivanje’ zauvijek nestane iz našeg jezika i života”, rekao je Humala u prvom govoru nakon polaganja prisege. “Gospodarski rast i uključivanje u društvo će ići zajedno”.


Humala se proglasio pobjednikom peruanskih izbora

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.