fbpx
Dusko Jaramaz/PIXSELL

SOA NE DOZVOLJAVA: Tomislav Karamarko NEĆE svjedočiti u slučaju Perković!

Autor: A. Pranjić / Hina

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Manfreda Daustera donijelo je odluku o produljenju procesa, s tim da bi posljednja dva ročišta trebala bi biti održana 1. i 2. kolovoza. Do sada je kao posljednje ročište bio predviđen 15. svibnja.

U slučaju Perković video-vezom iz Zagreba trebao je svjedočiti šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Za dnevnik.hr odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo potvrdio je kako je Karamarko trebao svjedočiti u slučaju Perković danas u 14 sati, ali da nije dobio odobrenje iz SOA-e. Prošlog tjedna je i sam Karamarko na upit novinara hoće li svjedočiti kazao kako mu je sigurnosna služba to zabranila.

”Služba je zabranila da ja svjedočim. Mi smo 2006. izradili jedan dokument koji nalikuje nekakvoj rekonstrukciji one bivše službe državne sigurnosti, tzv. Udbe. Kako je jedna osoba iz službe već svjedočila na te okolnosti, a ja sam bio samo potpisnik, kao ravnatelj SOA-e, tog dokumenta, a služba je odlučila da ja ne svjedočim”, rekao je u Karamarko u petak.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je Hini da je sud od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kao nadležnog tijela, tražio odobrenje za svjedočenje Karamarka koji je bio ravnatelj te službe, no SOA svjedočenje nije odobrila. “Sud je o tome putem Ministarstva pravosuđa obavijestio sud u Muenchenu”, dodao je Devčić.

Odvjetnik Anto Nobilo izvijestio je u utorak da je vrhovni sud odbio je tužbu Perkovićeve obrane na odluku zemaljskog suda u Muenchenu koji nije dopustio da se Perković brani sa slobode.

“Vrhovni sud je odbacio tužbu bez posebnog obrazloženja”, rekao je za Hinu odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo. On je istodobno dodao kako je Vrhovni sud Njemačke u svojoj odluci kritizirao relativno mali broj ročišta s obzirom na dosadašnje trajanje procesa. Nobilo je najavio da će se i u slučaju drugooptuženog Zdravka Mustača uložiti zahtjev za ukidanje pritvora i obranu sa slobode.

Sudsko vijeće Visokog zemaljskog suda u Muenchenu odbacilo je u prosincu  zahtjev obrane Josipa Perkovića da se njihov štićenik brani sa slobode utvrdivši kako još uvijek postoje dokazi da je Perković upleten u ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1982. u Wolfratshausenu pored Muenchena usmrtili dosad nepoznati počinitelji. Obrana je smatrala kako dosadašnji tijek procesa, koji je započeo u listopadu 2014. i prvobitno je trebao trajati do proljeća 2015., nije iznio dokaze koji bi potkrijepili optužnicu.

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu od listopada 2014. sudi zbog sumnje u počinjeno kazneno djelov pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wofratshausenu pored Muenchena.
Suđenje je nastavljeno u utorak čitanjem iskaza svjedoka i zapisnika nastalh nakon ubojstva Đurekovića 1983. Prvobitno je ročište trebalo započeti saslušanjem svjedoka Jerka Vučkovića koji se nije pojavio pred sudom.

Podsjetimo, Sudsko vijeće u procesu koji se pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sumnje u počinjeno kazneno djelo pružanja pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena produljilo je ovo suđenje za dodatnih 15 ročišta s predviđenim završetkom procesa 2. kolovoza ove godine.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Manfreda Daustera donijelo je odluku o produljenju procesa, s tim da bi posljednja dva ročišta trebala bi biti održana 1. i 2. kolovoza. Do sada je kao posljednje ročište bio predviđen 15. svibnja.

Sudsko vijeće je već nekoliko puta dosad produljivalo suđenje koje je počelo 17. listopada 2014. i trebalo biti okončano sredinom travnja 2015. godine.
Dosadašnji proces suđenja je između ostalog karakteriziran čestim nepojavljivanjem svjedoka i ulaženjem novih spisa u proces, što je iziskivalo dugotrajne postupke prevođenja i vrednovanja, što je opet utjecalo na produljenje postupka.

Autor:A. Pranjić / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.