fbpx
screenshot/YouTube

SNOWDENOVI TAJNI DOKUMENTI IDU U OBJAVU: Neki od njih mogli bi naštetiti pojedincima!

Autor: T. P.

Greenwald je dodao da u dokumentima postoji niz podataka koji su od javnog interesa i trebaju biti objavljeni, no postoje i oni koji bi mogli naštetiti nevinim ljudima pa neće biti objavljeni.

Velik broj tajnih dokumenata  Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena postat će otvoreni za istraživanje novinarima i organizacijama koje će moći zaviriti u opsežne materijale.

Portal “Intercept”, koji je pokrenuo novinar Glenn Greenwlad, pozvao je novinare na istraživanje Snowdenove arhive. Tom je prigodom za sada objavio desetak dokumenata NSA-e, dio kojih se odnosi na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu. Poznato je tako da je NSA imala “službenika odgovornog za održavanje svakodnevnog kontakta s onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije”, piše Daily Mail.

Kako podsjeća AFP, Greenwald je bio dio tima koji je prvi intervjuirao Snowdena 2013. godine.


“Od početka smo imali stav da treba surađivati sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da čitav materijal zadržimo za sebe”, izjavio je Greenwald te dodao da je “Intercept” podijelio niz Snowdenove dokumentacije s novinarima diljem svijeta, pa i uglednim listovima poput Washington Posta, New York Timesa, Guardiana i drugih. Sa Snowdenom je, međutim, dogovoreno da će svi koji budu objavljivali o spomenutim dokumentima morati poštovati određena pravila.

Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju pristati na određena pravila. Greenwald je dodao da u dokumentima postoji niz podataka koji su od javnog interesa i trebaju biti objavljeni, no postoje i oni koji bi mogli naštetiti nevinim ljudima pa neće biti objavljeni.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.