Screenshot/Twitter

SNAŽNO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA: Trump prijeti prekidom odnosa s Kinom! Evo zašto ne želi razgovarati s Xijem

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

Američki predsjednik Donald Trump je dodatno pooštrio ton prema Kini i zaprijetio prekidom svih odnosa s tom zemljom zbog njezina vođenja krize koronavirusa te rekao da više ne želi razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Trump tjednima naglašava da su se teške posljedice covida-19, gotovo 300.000 mrtvih u svijetu, mogle izbjeći da je Kina odgovorno postupila čim se virus pojavio u Wuhanu.

U razgovoru za Fox Business od četvrtka on je rekao da je “jako razočaran” stajištem Pekiga i odbacio ideju izravnog razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi se ublažile napetosti.

“Trebam biti u dobrim odnosima s njime, ali u ovom trenutku ne mogu s njime razgovarati”, izjavio je.

Situacija u SAD-u sve gora: Bez posla u tjedan dana ostalo još tri milijuna ljudi

Na pitanje o raznim mjerama odmazde o kojima je razmišljao, Trump je rekao da oni mogu učiniti puno toga, kao i prekinuti svaki odnos”.




“Što bi se dogodilo da to učinimo? Uštedjeli bismo 500 milijardi dolara kad bi prekinuli svaki odnos”, istaknuo je. “Oni su mogli zaustaviti virus u Kini, od kuda je stigao”, dodao je Trump.

Senatori Trumpovog republikanskog tabora u utorak su predložili zakon koji bi omogućio predsjedniku dao uvede sankcije Kini ako ne bude potpuno transparentna u pogledu podrijetla bolesti.

Washington je u srijedu optužio Peking za pokušaj krađe podataka o istraživanju covida-19.




Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.