Foto: Pixabay

SMIJU LI INTERVENIRATI? Vojska na ulicama gura Ameriku u još veći kaos. Trumpovi potezi vode prema izvanrednom stanju i odgađanju izbora

Autor: Daniel Radman

Nezadovoljan kako lokalne vlasti, tj. guverneri država upravljajuju krizom, američki predsjednik Donald Trump sve glasnije je počeo zagovarati izlazak vojske na ulice.

To je pak potaknulo rasprave ima li uopće američka vojska pravo intervenirati na američkom tlu s obzirom da je zakonom iz davne 1878. godine federalnoj vladi zabranjujeno korištenje vojnih postrojbi na vlastitom teritoriju protiv svojih građana.

Unatoč tome, Trump smatra da ipak ima takvu ovlast te se poziva na još stariji zakon, onaj o pobuni iz 1807., koji bi mu dao odriješenije ruke.

“Ono što je u Americi vrlo bitna varijabla oko koje sada treba voditi računa jest da je ovo izborna godina, a u izbornoj godini  u svim aspektima se zauzimaju pozicije koje bi potencijalno mogle odlučiti ili presuditi na izborima“, komentira naš ekspert za geopolitiku prof. dr.sc. Vlatko Cvrtila novonastalu situaciju.

Dakle, Trump prizivanjem vojske želi osnažiti svoju poziciju uoči izbora, pa u takvom kontekstu ni malo ne čudi što su mu glavna meta demokratski guverneri država.

“Prizivanje vojske je moment koji se može dogoditi samo u ekstremnim slučajevima kada kriza pređe određene granice i kad lokalne strukture, odnosno nacionalna garda, tako nešto ne mogu savladati. Primjer toga, intervencije savezne države, ali u drugom kontekstu (intervenirala je FEMA, Savezna agencija za upravljanje u hitnim slučajevima, a ne vojska) imali smo kad je uragan Katrina poharao New Orleans.”

Američki rasistički požar prijeti cijelome svijetu! Prosvjedi diljem planeta, Trump digao vojsku!




No, vojska na ulici zbog nereda ipak je druga priča od prirodne katastrofe.

“U političkom smislu to je jako osjetljivo jer američka demokracija ne trpi izlazak vojske na ulice. Vojska je, prije svega, instrument vanjske politike, a ne za smirivanje unutarnjih nemira. Oni koji sada zagovaraju drugačije načine smirivanja stanja ne bi rado vidjeli vojsku jer kad vojska jednom dođe to s može pretvoriti u još veći kaos. Ona nije jamstvo da će se situacija smiriti.”




“Silom se takve stvari ne rješavaju. Mislim, može se primjeniti i prekomjerna sila – znamo dosta povijesnih prilika da se i primjenila – ali pitanje je što nakon toga? Takvog raspleta se svi boje, ako bi stvari otišle van kontrole, što bi to značilo, neku vrste izvanrednog stanja? To bi, za početak, potencijalno značilo i odgađanje izbora, ali i druge političke posljedice.”

“Imamo vrlo, vrlo osjetljivu situaciju, no da se dogodila u nekoj drugoj, a ne u izbornoj godini, vjerojatno bi i akteri drugačije reagirali.”, smatra Cvrtila.

Cvrtila nam je skrenuo pozornost na još jednu stvar koja posebno dolazi do izražaju u ovom sukobu američkog predsjednika i guvernera.

“SAD nisu jedinstvena država u smislu kako je mi promatramo izvana, na kraju krajeva odete u Texas i oni će vam reći ‘mi smo 17. ekonomija svijeta’, kao da nemaju ništa s Washingtonom. Ili, odete, Kaliforniju, gdje imate jake zagovornike samostalnosti koji kažu ‘hajdemo se lijepo odcijepiti, pa mi smo 10. ekonomija svijeta, bolje ć mo živjeti ako nećemo ulagati u savezni poračun’… Dakle, postoji jaka lokalna identifikacija – meni su kad sam bio u Atlanti, Georgiji, na sveučilištu i kad sam spomenuo termin ‘American civil war’, rekli: ‘Kakav rat, to je bila okupacija sjevera’.”

“Sve što je godinama ugrađivano ustavom je bilo nastojanje da se zadrži određena razina moći na lokalnoj razini, a da se u vanjsko-političkom i globalnom smislu stvori jaka savezna razina. To se održavalo i može se održavati i funkcionirati dok nemate velike unutarnje probleme, a sad kad su se dogodili stižu i pitanja koja se sad postavljaju.”

Znate li što je ovo? Crni kvadrati su posvuda po društvenim mrežama!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.