Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

SMIJALI SU SE BROJNI KAD GA JE DINAMO DOVEO: Modri ga sad na koljenima mole da ostane, da odbije milijune…

Autor: Andrija Kačić Karlin

Valjda u Dinamo znaju što čine. Mislav Oršić vrhunski je nogometaš, to je nebrojeno puta dokazao. A u Dinamu je stigao doslovce s molbom – „dajte ga samo malo pogledajte„.

Sjajio je u domaćim utakmicama, dvobojima Lige prvaka i Europske lige, s po tri gole torpediro Atalatnu, Tottenham, oduševljavao nas lakoćom prodora, snagom i kvalitetom udarca i nesumnjivo je (bio) glavni adut u ambiciji Dinama da osvoji još jednom hrvatsko prvenstvo.
Vjerojatno ni najveći optimisti nisu očekivali da će Mislav tako eksplodirati i da će iz jedne ‘neugledne’ (korejske) lige doći pod svijetla reflektora svog Dinama koji je kao klinac gledao s tribine i sanjao da će jednoga dana i on navući plavi dres i biti dio momčadi. Ne samo da je dio momčadi, Mislav Oršić dio je povijesne Dinamove generacije koja je nakon 48 godina izborila europsko proljeće.

Oršić je zasvagda postao Dinamova legenda.
A kad je dolazio u Dinamo da bude nekakva zamjena za Alžirca Hilala Soudanija. Malo je tko vjerovao da će momak koji nije uspio u Interu, Rijeci, Speziji, pa se otisnuo u Aziju uopće ostaviti trag u Dinamu…
„Opet nam dovodite poluproizvode, milijun eura za anonimca iz Koreje, strašno „, pisao je jedan navijač.

Velika igračina

„Bome je dobro presušila blagajna kad se dovode igrači kao Oršići„, smijao se drugi.

„Ako nastavimo dovoditi ovakve igrače čak će nas i Hajduk preskočiti i uzeti nam naslov„ ispalio je treći navijač i ostao živ.

Mislav Oršić ne samo da je naslijedio Soudanija nego se može ustvrditi kako ga je i preskočio. Postao je simbol jedne generacije Dinama koja je dožovjela najljepše europske zvijezdane trenutke.

I da, obogatiti će klub. Dinamo je za Oršića platio jedva milijun dolara kada je doveden iz Južne Koreje, prodati će se za petnaestak puta više. Pa, to je profit 1500 posto.




No, gdje baš sada da ga prodavaju? Dinamo „visi„ naslov, tri konkurenta munpušu za vrat, a baš je oršić najveći i zalog i jamac da se naslov sačuva. Konkrenti su se ojačali, a Dinamo prodaje Oršića. Za nekih desetak milijuna eura u engleski Burnley, za igrača od tridesetak godina veliki je izazov.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

To bi moglo značiti i nešto drugo, jer sumnjamo da će Dinamo prepustiti naslov slučaju. Ako Dinamo prodaje Oršića to znači da je več zakapario ili kupio isto nekoga silno kvalitetnoga. Zacijelo je riječ o velikom talentu Kristijau Lovriću iz Gorice.
Vidimo po engleskim medijima hvataju detalje iz Oršićeve karijere. Što znači da je transfer pri završetku…
Pa tako na Otoku pišu, a baš je Engleze nekoliko puta tako unakazio;

„Korejcima je bila fascinantna njegova tehnika šuta koji mu je najjače oružje. Na treningu su stajali iza njega i saginjali se, tražili su kut iz kojeg bi najbolje mogli vidjeti kako on to drži stopalo prilikom udarca. Oni su poslije pokušavali i pokušavali imitirati Oršine udarce, ali nisu bili ni blizu toga.




I sve je to lijepo, divno, krasno, ali Dinamove navijače lovi zebnja oko srca. Kako bez Oršića, kako obraniti naslov, ostati konkurentan. I usred nedavne Dinamove krize kad je ceh platio trener Damir Krznar – Oršić je bio najbolji i na razini.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Opet, kako nešto ne prodati po petnaestak puta većoj cijeni negomšto si kupio. Svi veliki klubovi svijeta funkcioniraju na taj način.

Ipak, biti će nam zanimljivo vidjeti kako će se Oršić snaći u brutalno jakom engleskom nogometu. Mi uopće ne sumnjamo da će biti odličan. Samo, ima mnogo onih u Hrvatskoj koji se vesele odlasku ovog fenomenalnog igrača, napose u tri kluba, Osijeku, Rijeci i Hajduku.
Teško će Dinamo nadomjestiti Oršića, a opet je ugodno kada ti se slije desetak milijuna euro papirića u blagajnu….
Mislite li vi da bi Lovrić upola mogao zamijeniti Oršića? Zanimljivo pitanje, zar ne?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.