Foto: Screenshot/YouTube

Službeni Kazahstan kaže da je stanje stabilno, predsjednik preuzeo kontrolu

Autor: Dnevno

Kazahstanske vlasti rekle su u nedjelju da su stabilizirale stanje širom zemlje nakon najsmrtonosnijeg nasilja u 30 godina neovisnosti, a vojnici vojnog saveza pod ruskim vodstvom čuvaju strateške objekte. Sigurnosni i obavještajni dužnosnici izvijestili su predsjednika Kasima Žomarta Tokajeva kako nastavljaju akcije “čišćenja” u, kako je nazvao, velikoj antiterorističkoj operaciji širom bivše sovjetske republike koja proizvodi naftu a graniči s Rusijom i Kinom.

Ubijeni su deseci ljudi, tisuće su u pritvoru, a javne zgrade su devastirane zbog čega je Tokajev naredio sigurnosnim snagama da pucaju i ubijaju kako bi se okončalo nasilje za koje okrivljuje bandite i teroriste.

Administracija je priopćila da je 5.800 ljudi uhićeno u vezi s nemirima. Ukupno 164 osobe, uključujući dvoje djece, ubijene su u nasilnim nemirima tijekom prošlog tjedna, objavilo je kazahstansko ministarstvo zdravlja.

“Situacija je stabilizirana u svim regijama zemlje”, navodi se, dodajući da su sigurnosne snage ponovno preuzele kontrolu nad administrativnim zgradama i da se vitalne usluge obnavljaju.

Ono što je prije tjedan dana počelo s prosvjedima protiv poskupljenja goriva eksplodiralo je u širi prosvjed protiv Tokajevljeve vlade i čovjeka kojeg je zamijenio kao predsjednika bivše sovjetske republike bogate resursima, Nursultana Nazarbajeva.

Bivši šef obavještajne službe i dvostruki premijer Karim Masimov, koji se smatra blizak Nazarbajevu, uhićen je pod sumnjom za izdaju, ali vlasti nisu otkrile nikakve detalje optužbi protiv njega.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.