fbpx
Screenshot

Slučaj ‘Karadžić’: Žalbeni postupak za dva mjeseca

Autor: Hina

Žalbe na presudu 72-godišnjem Karadžiću uložile su i obrana i tužitelji

Žalbeni postupak na prvostupanjsku presudu bivšem političkom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću održat će se 23. i 24. travnja u Den Haagu, objavio je u utorak UN-ov Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), pravni nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

ICTY je Karadžića u ožujku 2016. osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata u BiH, teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnih snaga (UNPROFOR) za taoce.

“Žalbena rasprava u slučaju Radovana Karadžića održat će se u Den Haagu 23. i 24. travnja”, priopćio je Theodor Meron, predsjednik MICTI-a.


Obrana traži oslobađajuću presudu za Karadžića, tvrdeći da njegova krivnja u prvostupanjskom postupku nije dokazana. Glavni tužitelj Serge Brammertz traži doživotnu zatvorsku kaznu i  smatra da prvostupanjska presuda ne odgovara opsegu zločina koje je počinio. Posebice se žalio na dio prvostupanjske presude kojom je Karadžić oslobođen krivnje za genocid u šest ostalih općina u BiH.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.