Profimedia

SLIJEDE LI NOVE SANKCIJE? Šef europske diplomacije putuje u Moskvu, a tema je jedna osoba

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Josep Borrell, čelnik europske diplomacije izjavio je da želi posjetiti Moskvu kako bi razgovarao o uhićenju otrovanog čelnika ruske oporbe Alekseja Navaljnog.

“Mi nismo protiv pritiska, no pritisak mora biti postupan”, rekao je Josep Borrell u razgovoru za agenciju Reuters. “Bilo je sankcija, a može biti i još sankcija. No sankcije po sebi nisu politika. Sankcije su sredstvo i, osim sankcioniranja, morate nastaviti tražiti komunikaciju, raspravljati i izražavati vaše gledište”.

Borrell je rekao da je otvoren za poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu te da sadašnje okolnosti čine taj posjet “potrebnijim nego ikad”.

EU je već uveo gospodarske sankcije Rusije zbog aneksije Krima 2014. koje su usmjerene na ruski energetski i financijski sektor, te vojnu industriju. U listopadu je EU uveo sankcije ruskim dužnosnicima bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu kao odgovor na trovanje Navaljnog u kolovozu za koje optužuje ruske obavještajne službe.

Navaljni je rekao da iza pokušaja da ga se otruje stoji Putin, što Kremlj odbacuje. Kremlj kaže da nije vidio dokaze da je Navaljni otrovan i da se neće obazirati na traženje nekih zapadnih zemalja da se uvedu sankcije zbog privođenja Navaljnog ove nedjelje jer je to, kako kaže, njena unutarnja stvar.

Litva, Latvija i Estonija žele da EU uvede još sankcija Moskvi nakon što su ruske vlasti privele Navaljnog po povratku u Rusiju iz Njemačku gdje se liječio. Tri baltičke zemlje žele da ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku idućeg ponedjeljka razgovaraju o mogućim sankcijama Rusiji.

No Borrell je rekao da je skloniji izravnoj diplomaciji s Moskvom. “Sankcije su pitanje koje će države članice staviti na dnevni red. Za sada to niti jedna nije učinila”, rekao je. “No, istovremeno, u međunarodnoj politici se ne radi o pripisivanju krivnje nego o traženju rješenja”.




Zastupnici Europskog parlamenta su se u raspravi pridružili pozivu da se Navaljnog i privedene novinare pusti na slobodu, kao i osudi Kremalj zbog obračuna s oporbom.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.