fbpx
Wikimedia

SKANDALOZNA ODLUKA EUROPSKOG SUDA PRAVDE ‘Političari u Bruxellesu imaju pravo skrivati svoje troškove’

Autor: R.M.

Iako transparentnost tijelima EU nije ‘forte’ i brojni (ne)izabrani birokrati žive poput ‘pijanih Rusa’, odluka Europskog suda pravde nemalo je iznenadila čak i kritički raspoložene novinare.

Naime, presuda nalaže da dosadašnja bizarna praksa u kojoj europski parlamentarci ne moraju objavljivati svoje troškove ostaje na snazi. I to nakon nemale javne kampanje u kojoj su javnost i novinari inzistirali na transparentnosti potrošnje političara zbog neopravdanih troškova, lobističkih honorara i generalnog skrivanja financiranja. Sud je zahtjev odbio zbog ‘potencijalnog kršenja zaštite privatnosti i integriteta pravnih i privatnih osoba’, bez obzira na to što je riječ o javnoj funkciji koja izričito treba odgovarati svojim financijerima – poreznim obveznicima, biračima i javnosti.

Dodatna dubioza je to što sud smatra da takve informacije ne bi smjele postojati čak ni za interna nadzorna tijela ili u anonimnom kontekstu. Dakle, troškovi neće biti objavljeni čak ni u generalnom obliku, kao zbroj troškova cijelog parlamenta – i to pod opravdanjem da bi to bio ‘administrativni problem’. Putni troškovi, dnevnice, lobistički honorari, troškovi ureda i neimenovani ‘dodatni’ troškovi iznose preko 500 milijuna eura, a pretpostavlja se da bi konačni iznos mogao biti i značajno veći. Kako je nedavno EU parlament odbio pravilnik o troškovima, parlamentarci ne moraju pravdati troškove ni imati knjigovođe. Ovakav manjak transparentnosti pomalo je šokantan kad dolazi iz tijela koja sankcioniraju stranke i države upravo zbog ovakvih i daleko sitnijih propusta. No kako većina kreatora troškova ni nije izabrana, jasno je da se štošta i ima za skrivati.


Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.