www.slate.com

Sjeverna Koreja traži prekid “brutalnih sankcija”

Autor: Hina / Reuters

Svjetska zajednica pojačala je pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ona izvela šesti i najjači do sada nuklearni test 3. rujna ove godine

Sjeverna Koreja založila se u petak za zaustavljanje onog što je nazvala “brutalnim sankcijama”, ustvrdivši da mjere koje su joj nametnute nakon njezina posljednjeg nuklearnog testa predstavljaju – genocid.

“Danas brutalne sankcije i pritisak protiv Sjeverne Koreje, koje predvode Sjedinjene Države, predstavljaju suvremeno kršenje ljudskih prava i genocid”, navela je u priopćenju misija Sjeverne Koreje pri UN-u u Ženevi.

“Režim sankcija ugrožava i ometa uživanje ljudskih prava naroda Sjeverne Koreje na svim područjima”, navodi se u priopćenju.

Do poziva za trenutačno ukidanje sankcija dolazi u trenutku dok američki predsjednik Donald Trump odlazi na azijsku turneju, u posjet koji uključuje Kinu, Južnu Koreju i Japan, od kojih želi dobiti pomoć za pritisak na Sjevernu Koreju s ciljem da odstupi u izazivanju nuklearne krize.

Svjetska zajednica pojačala je pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ona izvela šesti i najjači do sada nuklearni test 3. rujna ove godine.

U listopadu su Sjedinjene Države unilateralno uvele sankcije protiv sedam osoba i tri tijela zbog onog što je nazvala teškim kršenjem ljudskih prava, uključujući tu i prisilni rad.

U rujnu je Vijeće sigurnosti UN-a ojačalo postojeće sankcije, uključujući zabrane izvoza kao i zamrzavanje imetka te zabranu putovanja za brojne dužnosnike.




Sjevernokorejski odgovor uslijedio je nakon što je stručnjak UN-a u listopadu kazao kako međunarodne sankcije možda pogađaju ključne gospodarske sektore te ometaju ostvarivanje ljudskih prava građana Pjongjanga.

Misija ove države u Ženevi u petak je ustvrdila kako “sankcije znače da su neke neprincipijelne zemlje blokirale dostavu medicinske opreme i lijekova” te dostavu namijenjenu majkama i djeci u toj zemlji.

“Sve vrste nehumanih sankcija koje krše ljudska prava trebaju biti trenutačno okončane”, navodi se u priopćenju Sjeverne Koreje.




Autor:Hina / Reuters
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.