Sjeverna Koreja objavila da je testirala hidrogensku bombu, svjetske sile u šoku!

Autor: Hina/Boris Biško

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Sjeverna Koreja je  objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije “moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predtsvaljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.




Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja  je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.




Autor:Hina/Boris Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.