Sjeverna Irska: Troje ozlijeđenih u ekspolziji auto-bombe

Autor: Hina/AFP

Prije deset dana automobil pun spremnika sa zapaljivom i eksplozivnom tekućinom ostavljen je ispred te policijske stanice, ali ta je bomba na vrijeme deaktivirna.

Tri osobe su ranjene u eksploziji bombe postavljene u automobil ispred policijske stanice u Newtownhamiltonu u Sjevernoj Irskoj, javila je policija.

Policija je kasnije navela da su tri ranjene osobe hospitalizirane.

U četvrtak navečer je policija telefonskim pozivom obaviještena o autu ostavljenom u toj zoni, ali nije stigla prije eksplozije.

Jedan parlamentarni zastupnik je objasnio da su pozvani vatrogasci koji su odmah počeli evakuirati zonu.

Prije deset dana automobil pun spremnika sa zapaljivom i eksplozivnom tekućinom ostavljen je ispred te policijske stanice, ali ta je bomba na vrijeme deaktivirna.

Za napade posljednjih mjeseci optužene su disidentske republikanske skupine koje se protive mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj.

Dvanaestog travnja je automobil-bomba eksplodirao blizu sjedišta britanskog ministarstva informiranja na periferiji Belfasta, upravo na dan prijenosa policijskih i pravosudnih ovlasti iz Londona u Belfast, posljednje etape mirovnog procesa između katolika i protestanata.




Jedna policijski izvor je u četvrtak ocijenio da je prijetnja disidentskih skupina Irske republikanske vojske (IRA) sada najviša nakon atentata u Omaghu u kojem je poginulo 29 ljudi i više od 300 je ranjeno 15. kolovoza 1998.

Prijenos nadzora nad unutarnjim poslovima i pravosuđem je posljednja prepreka za potpunu primjenu mirovnog sporazuma potpisanog 1998. kojim je okončano tridesetgodišnje nasilje u kojem je poginulo 3.500 ljudi.




Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.