fbpx

Sjedinjene Države podižu uzbunu, revidiraju stupanj opasnosti i zonu evakuacije

Autor: hina

Američka preporuka o sigurnosnom radijusu od 80 km, načinjena je nakon revizije podataka o zračenju američke Nuklearne regulatorne komisije, a na temelju onoga što bi Komisija preporučila 'u usporedivoj situaciji u SAD-u', izjavio je u srijedu njezin predsjednik Gregory Jaczko.

Sjedinjene Države u srijedu su rekle svojim građanima i vojnom osoblju da ostanu barem 80 kilometara daleko od oštećene nuklearne elektrane na sjeveru Japana, što je znatno širi radijus sigurnosti od onog koji je japanska vlada odredila za svoj narod.

“Mi preporučamo, kao mjeru opreza, da se američki građani koji žive u krugu od 80 kilometara oko nuklearne centrale Fukushima Daiichi, evakuiraju iz područja ili se sklone u zatvorenom prostoru ako sigurna evakuacija nije izvediva”, objavilo je američko veleposlanstvo u Tokiju, prenose elektronski mediji u SAD-u.

>>>

VIDEO: Helikopteri pokušali ohladiti reaktore elektrane Fukushima


Pentagon je u srijedu objavio kako je američkom vojnom osoblju naređeno da ostane najmanje 80 km od oštećene nuklearke, kako bi se izbjeglo izlaganje radijaciji koja curi iz objekta.

Japanske vlasti evakuirale su prostor u krugu od 20 km od elektrane i rekle ljudima koji žive 10 km izvan te zone da ostanu u dobro zatvorenim kućama. Glasnogovornik vlade Yukio Edano, rekao je novinarima u srijedu da razina zračenja na rubu zone evakuacije ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Američka preporuka o sigurnosnom radijusu od 80 km, načinjena je nakon revizije podataka o zračenju američke Nuklearne regulatorne komisije (NRC), a na temelju onoga što bi Komisija preporučila “u usporedivoj situaciji u SAD-u”, izjavio je u srijedu njezin predsjednik Gregory Jaczko.

Bijela kuća je zasebno pozvala američke građane da se evakuiraju iz kruga od 80 km oko nuklearke.

Njezin glasnogovornik Jay Carney rekao je novinarima da je predsjednik NRC-a Jaczko preporučio predsjedniku Baracku Obami da se Amerikance pozove na evakuaciju iz šire zone sigurnosti, u svjetlu “pogoršavanja” stanja s japanskim nuklearnim reaktorima.

Odnosi s javnošću
State Department je objavio da američka preporuka za zonu evakuacije ne odražava prosudbu o japanskim preporukama. “Mi smo kroz sve ovo izražavali povjerenje u japanske vlasti i njihovu sposobnost da rješavaju situaciju. To nije nikakva prosudba o tome što japanske vlasti govore svojoj publici”, rekao je glasnogovornik Državnog tajništva Mark Toner.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik David Lapan, rekao je u srijedu novinarima da su američki vojnici koji sudjeluju u humanitarnim naporima u Japanu, spremni odgovoriti na zahtjeve situacije. “Mi obučavamo i opremamo naše ljude da mogu djelovati u svim okolnostima”, rekao je.

Američke snage pojačale su napore o pružanju pomoći žrtvama katastrofalnog potresa koji je u petak pogodio Japan, s više brodova i osoblja koje je stiglo na japanske obale. Američka vojska poslala je dva vatrogasna kamiona cisterne u pomoć naporima u nuklearki Fukushima, a japanska vlada zatražila je dodatne pumpe i crijeva, rekao je Lapan, ističući da s kamionima cisternama upravlja japansko osoblje. U japanskim vodama je trenutačno 14 američkih brodova.
U srijedu se Japancima obratio i car Akihito (77), koji nikada prije nije uputio televizijsku poruku naciji, čak ni nakon potresa u Kobeu 1996. kada je umrlo 6.000 ljudi.

U snimljenoj video poruci, on je izrazio duboku zabrinutost zbog nuklearne krize i pozvao Japance da djeluju sa suosjećanjem, kako bi se prevladala kriza.

Prije njegova govora, stanje u oštećenoj nuklearki se dodatno pogoršalo. Vlasti su objavile da je sigurnosna komora u kojoj je reaktor br. 2 možda napukla i ispušta radioaktivnu paru. To bi bila druga sigurnosna komora reaktora koja je popustila u zadnja dva dana.

Velika humanitarna operacija u regiji pogođenoj potresom i tsunamijem je nastavljena, a oko 440.000 ljudi se sprema provesti već šestu noć u privremenim skloništima i evakuacijskim centrima. Meteorolozi su najavili da će hladna fronta koja je zahvatila regiju, spustiti temperature ispod nule, dodatno otežavajući stanje nastradalom stanovništvu.

Popis žrtava potresa i tsunamija i dalje se povećava, pa je do srijede navečer potvrđena smrt više od 4.300 ljudi, dok ih se više od 7.800 vodi kao nestalo. Vlasti kažu da će konačni broj mrtvih vjerojatno premašiti 10.000.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.