fbpx
Foto: Pixabay

SITUACIJA JE PRILIČNO LOŠA! Šefa Europske svemirske agencije više brinu klimatske promjene nego ekonomska kriza

Autor: Ivor Kruljac

Ekonomska kriza zbog problema s energetskom opskrbom prilično je teška, ali kako je u četvrtak poručio direktor Europske svemirske agencije (ESA), Josef Aschbacher, to može biti sitnica u usporebi s utjecajima koje će poljoprivredi i ostalim industrijama donijeti klimatske promjene.

“Danas smo vrlo zabrinuti zbog energetske krize i to s pravom, ali ona je vrlo mala u usporedbi s utjecajem klimatskih promjena koje su znatno većeg opsega te se stvarno moramo vrlo brzo uhvatiti u koštac s njima”, poručio je prvi čovjek ESA-e.

U prilog njegovom upozorenju idu i podaci kako je 57 200 hektara izgorilo u Francuskoj, što je šest puta više od prosjeka te države. Dugo sušno razdoblje u Španjolskoj zajamčilo je ovogodišnjem srpnju titulu najtoplijeg mjeseca od 1961. godine, a vodostaji talijasnke rijeke PO na najnižoj je razini u povijesti, kao i vodostaj američkog jezera Great Salt Lake u Utahu.


Do sada neuočeni ekstremi

Podsjećajući i na temperature iznad 40 stupnjeva u Velikoj Britaniji (a zemlja je ovog utorka izdalo novo upozorenje za ekstremnu vrućinu) Ascbacher je ranije već govorio kako je klimatski rizik najveći izazov za čovječanstvo.

“Situacija je prilično loša. Vidimo ekstreme koji prije nisu bili uočavani. Zaista se cijeli ekosustav mijenja vrlo, vrlo brzo, puno brže nego što su znanstvenici očekivali do prije nekoliko godina. Suša, požari, intenzitet oluja – sve zajedno su vidljivi znakovi klimatskih promjena”, rekao je Aschbacher dodajući kako uz zrak i zemljina površena postaje sve toplija.

Istaknuo je kako je ESA-ina serija satelita Copernicus Sentinel u posljednja tri tjedna mjerio preko 45 stupnjeva u Britaniji, 50 stupnjeva u Francuskoj te 60 u Španjolskoj.

Dva mita o klimatskoj akciji

Ove ekstremne temperature pokreću i cirkulaciju zraka, čime vjetrovi postaju sve jači i izazivaju sve jače oluje.

Stoga poziva na brzu međunarodnu klimatsku akciju te pritom odbacuje, kako je nazvao i nabrojao, dva mita kritičara klimatske akcije.

“Prvi je uvjerenje kako se može čekati i da ćemo čekanjem nekako riješiti problem, a drugi da će borba s klimatskim promjenama biti skupa i utjecati na najsiromašnije, pa to ne bismo trebali činiti. Uvijek ima vremenskih kolebanja, ali ne u sadašnjim razmjerima i nema sumnje da su uzrokovane klimatskim promjenama”, zakjučio je šef ESA-e.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.