Defense.gov

Sirijske vladine snage ušle u grad Kobani koji su dojučer držali Kurdi

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Snage sirijske vlade u pratnji ruskih vojnika ušle su u Kobani, strateški važan pogranični grad i potencijalno žarište za širi sukob, izvijestila nevladina udruga u srijedu, a Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost zbog terorista IS-a, ali ne spominje tursku ofenzivu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je golem konvoj sirijske vojske viđen kako napušta Manbij, još jedan kurdski grad nad kojim su sirijske snage preuzele kontrolu ranije ovaj tjedan, te kako kreće prema Kobaniju.

Taj potez sirijske vojske dolazi nekoliko sati nakon što su SOHR i kurdski izvori rekli da su se američki vojnici povukli iz Kobanija i uništili svoju bazu, piše agencija Reuters.

U srijedu je glasnogovornik zapadne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama rekao da su svoje vojnike povukli iz gradova Rake i Tabkaha te tvornice cementa Lafarge u sklopu plana o povlačenju iz sjeveroistočne Sirije.

Nakon povlačenja Amerikanaca, koji su bili potpora sirijskim Kurdima, Sirijske demokratske snage (SDF), koje predvode Kurdi, sklopile su sporazum sa sirijskom vladom o raspoređivanju vojnika na tursko-sirijskoj granici u obrani od turske ofenzive.

Turska je pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije prošli tjedan.

Vojni sporazum SDF-a s Damaskom i njegovom saveznicom Moskvom nagla je promjenu u politici nakon objave SAD-a da se povlače iz sjeveroistočne Sirije, gdje su ranije pomagale SDF-a u borbi protiv terorističke skupine Islamske države (IS).




Libanonska televizija al-Majadin izvijestila je da su sirijske snage uz potporu Rusije također zauzele položaje u Raki, nekadašnjoj prijestolnici kalifata IS-a, koju su Kurdi osvojili 2017. na vrhunce svoje vojne kampanje uz potporu SAD-a.

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je zabrinutost u srijedu zbog rizika od pogoršanja humanitarne situacije u sjeveroistočnoj Siriji i zbog bijega boraca terorističke skupine Islamske države, ali nije spomenulo turski napad na sirijsku kurdsku miliciju na tom području koji je počeo prošli tjedan.

Vijeće sigurnosti dogovorilo je kratku izjavu nakon drugog sastanka iza zatvorenih vrata otkako je počela turska vojna operacija pred kojom su pobjegle tisuće civila i koja dovodi u pitanje sudbinu tisuća boraca IS-a u kurdskim zatvorima.




U izjavi se izražava “duboka zabrinutost zbog rizika od raspršivanja terorista, uključujući iz IS-a” te zbog “rizika od daljnjeg pogoršanja humanitarne situacije”.

Po podacima Sirijskog opservatorija, 71 civil je poginuo od početka turske ofenzive 9. listopada.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.