Sirijska vojska napreduje neviđenom energijom i učinkom, Assad dobiva rat

Autor: K.K.

Iako su prije nekoliko mjeseci - naročito nakon velike pošiljke oružja koja je preko Jordana stigla za sirijske pobunjenike - stvari izgledale znatno bolje po pobunjenike, Assadova vojska je u ovom trenutku gotovo u potpunosti vratila kontrolu nad širim prostorom oko Damaska.

Uz potporu Irana, Rusije i libanonskog Hezbollaha Assadove snage u Siriji počinju situaciju na ratištu okretati u svoju korist, zaključak je The Washington Posta koji, kao i velika većina zapadnih medija vjeruje kako se u Siriji dogodio veliki preokret.

– Napredak vojske dogodio se na strateški važnim mjestima te to ukazuje na novu razinu spremnosti i energije koja se do sada nije viđala u učinku vojske, ističu vojni analitičari, pobunjenici i Sirijci koji su bliski vlastima – piše Washington Post te ističe mišljenje londonskog analitičara Charlesa Listera koji tvrdi da kada bi se 'kliknula pauza na današnjoj situaciji, postaje jasno da pobunjenici ne predstavljaju egzistencijalnu prijetnju režimu'.

Iako su prije nekoliko mjeseci – naročito nakon velike pošiljke oružja koja je preko Jordana stigla za sirijske pobunjenike – stvari izgledale znatno bolje po pobunjenike, Assadova vojska je u ovom trenutku gotovo u potpunosti vratila kontrolu nad širim prostorom oko Damaska. Uloga Irana i Hezbollaha u napretku sirijske vojske još uvijek je pitanje debate no poznato je kako iranski i Hezbollah savjetnici vrše dodatnu obuku sirijskih snaga te kako se upravo to pokazalo ključno u razvoju situacije.

Pravi razlog zašto je vojska počela znatno napredovati je taj što se sada krenulo s masovnijim pristupom direktnom urbanom ratovanju, dok se prije koncentriralo na napade s teškom mehanizacijom i zrakoplovima. Zapravo, ovo je prirodni nastavak incijalne strategije – nakon oslabljivanja neprijatelja sa zračnim napadima i artiljerijom, kreće se u konačne faze preuzimanja gradova, naselja i drugih uporišta. S time da su 'gradovi' zapravo manji gradovi od po nekoliko desetaka tisuća stanovnika, pobunjenici od početka rata nisu uspjeli zauzeti niti jedan veći sirijski grad. Najveći uspjeh im je bila okupacija nekoliko gradskih četvrti u Homsu, kao i kontrola nad znatnim dijelom istočnog Aleppa – kojeg i dalje drže. Glavni razlog uspjeha nad dijelom Aleppa je blizina turske granice od kuda dobivaju možda i najveću potporu u ovom ratu.

Sva ova događanja trebala bi poslati jasnu poruku sirijskoj opoziciji da se ne dvoumi previše oko sudjelovanja na predstojećoj rusko-američko iniciranoj konferenciji, jer još uvijek mogu za sebe osigurati dio političkog utjecaja u post-ratnoj Siriji, u suprotnom mogli bi izgubiti sve.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.