fbpx

Sirijci bolje plaćeni od Hrvata!

Autor: Vice Borić

Hrvatska seoba, gledajući brojčano, mala je u odnosu na milijun Sirijaca koji će do kraja godine preplaviti Njemačku. Ni do sada im nisu cvjetale ruže, a tko zna kako će biti nakon što se izbjeglice smjeste i zaposle.

Sirijci stižu sa svih strana i malo tko više priča o našim gastarbajterima koji sele u Njemačku. Ma, koga će oni zanimati u tako malom broju? Njihova seoba, gledajući brojčano, mala je u odnosu na milijun Sirijaca koji će do kraja godine preplaviti Njemačku. I dok obilazim izbjeglički kamp u Münchenu i zgradu u koju ih smještaju, moju pozornost zaokupljaju radnici u kuhinji koji razgovaraju na hrvatskom jeziku. Vidim – kuhaju, spremaju jela za sirijske izbjeglice. Pitam ih, odakle su? Kažu, iz Slavonije, Dalmacije, Zagreba. I kako vam je? Gledaju me pomalo sumnjičavo, ali kad im kažem da sam novinar tjednika 7Dnevno, onda se malo otvaraju pa kažu:

Došli smo nedavno i borimo se. Evo, posao smo sada pronašli u ovom domu za emigrante iz Sirije. Što da kažemo, nije nam se lako sada na početku snalaziti. Naša iseljenička priča je pala u drugi plan kada vidimo sve ove puste ljude koji ovako čoporativno dolaze u Njemačku bez igdje ičega i moraju se snalaziti s tolikom djecom.

Mjesečno – 1200 eura


Radimo ovdje po cijeli dan. Mjesečno dobijemo plaću od 1200 eura i moramo se s time nekako snalaziti. Malo je to, očekivali smo bolja i bolje plaćena radna mjesta. A imamo i problema sa smještajem. Jer, nije lako ovdje u Münchenu pronaći stan. To je prava katastrofa. Stanovi su i skupi, a da bi uselio, trebaš dati kauciju od 3 mjesečne stanarine. A to je za nas puno jer tko odmah ima toliko eura za stan?“, pričaju nam naši iseljenici, među kojima je najglasniji Mario B., Zagrepčanin, rodom iz Orašja.

Mario kaže da su unajmili dvosobni stančić kod jednog našeg starog gastarbajtera. Unutra ih je osmero, svi sada rade u izbjegličkom kampu, a u stanu spavaju u jednoj malo većoj sobi. Imaju četiri kreveta na kat i to je to! Dodaje čak da mu je u vojsci bilo daleko bolje. Bila je veća prostorija, više zraka. A ovdje su se u sobi njih osmorica u kolovozu gotovo skuhali. Dobro da se nisu pogušili kao oni sirijski emigranti u hladnjači u Austriji. Ali sada je tako dok se bolje ne snađu.

Smještaj inače plaćaju 300 eura po osobi. Gazda stana im kaže da su i dobro prošli, jer da nigdje ne mogu stanovati jeftinije. Žalosno je da tako naš čovjek zarađuje 2400 eura na svome svijetu. Svaka čast, čovjek se snašao i nije ga briga.

Imamo satnicu od 40 eura na dan, a ovi neki Sirijci koji pomažu svojima u prijevodima dobiju i 80 eura. Nisam pametan kako će nam dalje biti. Za kući mi se nije vratiti od srama, a ovdje opstati neće bili nimalo lako. Molim se Bogu da nam dade bolji život, ali nije se lako snaći, ni u Njemačkoj, a posebice sada uz tolike izbjeglice. Neki kažu da nam bilo bolje da smo ostali kod kuće“, zaključuje razgovor naš Mario.

‘Odoh ja u Hrvatsku…’

A mi, pomalo s gorčinom idemo na glavni kolodvor dočekati izbjeglice iz Sirije. „E, da su barem iz Sirije“, kaže nam usput jedan stariji Nijemac. „Tko zna koga sve ima među njima. Vidjet će Angela uskoro koga je primila u svoju kuću!?“, nastavlja naš Nijemac.
Novi val izbjeglica izlazi iz vlaka. Mičem se dalje. Na takve scene u Njemačkoj i nisam baš naučio. Čuje se vika, vrisak, neka tučnjava.

I prozborim sebi u brk: „Zbogom Deutschland, odoh ja u Hrvatsku…”
Autor:Vice Borić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.