Ilustracija Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ŠIRI SE PTIČJA GRIPA: Nakon slučajeva u Nizozemskoj, Njemačkoj i Velikog Britaniji, slučajeve zabilježila i Južna Koreja

Autor: Matea Vidić/Hina

Na središnjem zapadu Južne Koreje, potvrđen je visoko patogeni soj H5N8 virusa ptičje gripe u uzorcima divljih ptica, izvijestilo je tamošnje ministarstvo poljoprivrede. Shodno tome izdali su i upozorenje zbog visoko patogene ptičje gripe i povećanih rizika od širenja virusa, a kako bi se država što bolje obranila od gripe, ministarstvo je pojačalo mjere prevencije i izdalo upozorenje.

“To je ozbiljna situacija jer virus može iz zemlje ptica selica različitim putovima dospjeti na farmu”, navodi se u priopćenju ministra poljoprivrede Kim Hyeon-sooa u kojem se poziva na temeljitu provedbu karantenskih mjera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Nakon odvojene pojave ptičje gripe u utorak u Nizozemskoj, nizozemski zdravstveni službenici naredili su klanje pilića. S druge strane, Vlasti sjevernonjemačke pokrajine Schleswig-Holstein u utorak su naredile da se sva perad drži u zatvorenom nakon otkrića ptičje gripe na dvjema farmama u regiji.

Također, Velika Britanija naredila je uništavanje 13. 000 pilića na farmi na sjeverozapadu Engleske nakon što je tamo otkrila slučajeve zaraze.

U konačnici, smatra se da je rizik od obolijevanja ljudi mali, ali u prošlim epidemijama peradi na farmi bili su potrebni opsežni programi klanja kako bi se to spriječilo.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.