twitter/screenshot

Silvio Berlusconi povukao predsjedničku kandidaturu

Autor: Dnevno

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi odlučio je da se neće kandidirati za predsjednika države. Saznaje se to u subotu, a to je rekao izvor iz njegove stranke Naprijed Italija.  Sastanak između talijanskih stranaka desnog centra uoči parlamentarnog glasovanja, koje počinje 24. siječnja, i dalje je u tijeku.

Blok desnog centra uključuje Ligu, Braću Italije i Berlusconijevu stranku Naprijed Italija. Talijanski parlament treba u ponedjeljak početi s izborom novog predsjednika države, a dosad su se aktualni premijer Mario Draghi i bivši Silvio Berlusconi najčešće spominjali kao glavni kandidati.

Bivši premijer (85) dugo već teži karijeru okruniti predsjedničkom dužnošću, no većina promatrača ne vjeruje da će prikupiti dovoljno glasova.

Iako je riječ o uglavnom ceremonijalnoj dužnosti, predsjednik Italije ima znatne ovlasti u vrijeme političkih kriza poput raspuštanja parlamenta, odabira novog premijera i odbijanja mandata krhkim koalicijama.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.