Shimon Peres nada se pobjedi pobunjenika u Siriji

Autor: hina

Izraelski predsjednik Shimon Peres pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se zaustavilo prolijevanje krvi u Siriji i izrazio je svoju potporu pobunjenicima, u razgovoru za izraelski javni radio.

“Napori međunarodne zajednice nisu dovoljni. Ne možemo ostati ravnodušni na te malene lijesove u kojima su dječja trupla”, rekao je Peres za radio, uoči puta u Washington. “Pokolji su svakim danom sve gori (u Siriji). To je sramota. Osjećam najdublje poštovanje prema pobunjenicima koji se izlažu metcima i nadam se da će pobijediti”, dodao je Peres.

Zamjenik izraelskog ministra za vanjsku politiku Danny Ayalon rekao je da je Izrael spreman pružiti humanitarnu pomoć žrtvama nasilja u Siriji. “Potreseni smo događajima u toj zemlji. Naši predstavnici u inozemstvu zatražili su od međunarodne zajednice da intervenira i ponudili smo pomoć, napose hranu i lijekove”, rekao je Ayalon za radio.

“Izrael ne može zatvoriti oči na svakodnevno ubijanje djece i dojenčadi u Siriji. Vlada je jedinstvena u tom pitanju i izvijestili smo neka međunarodna tijela da smo spremni primiti ranjenike”, istaknuo je Ayoub Kara, ministar bez portfelja.

Izrael je formalno u ratu sa Sirijom, s kojom dijeli granicu na sjeveru, ali je 1994. potpisao mirovni ugovor s Jordanom.

U Siriji je u ožujku 2011. izbila pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u kojoj je, po podatcima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), poginulo više od 13.400 ljudi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.