Andrej Plenković (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Šest čelnika u petak o vodećim funkcijama u EU-u, među njima i Plenković

Autor: Hina

Šest čelnika, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, sastat će se u petak na neslužbenoj večeri kako bi raspravili o kandidatima za vodeća mjesta europskih institucija, uključujući i mjesto predsjednika Europske komisije, rekao je u utorak dužnosnik EU-a za agenciju DPA.

Tri najveće političke grupacije, pučani (EPP), socijaldemokrati (S&D) i liberali (ALDE), imat će po dva predstavnika.

To su premijeri Hrvatske, Latvije, Nizozemske, Portugala i Španjolske zajedno s domaćinom, belgijskim premijerom Charles Michelom.

Izbori za Europski parlament koji su završili 26. svibnja donijeli su gubitke pučanima i socijaldemokratima, a dobitke liberalima i Zelenima – što je rezultat koji je zakomplicirao imenovanje idućeg predsjednika Europske komisije.

Članice će predložiti svoje kandidate, a Parlament ih treba potvrditi. Pregovori se sada vode kako bi se pronašao kompromis.

Ključno pitanje je ima li njemački zastupnik Manfred Weber, čiji su pučani izgubili dosta mjesta, glasove da postane novi predsjednik Komisije.

Nemu se suprotstavlja francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok socijalisti podržavaju svog kandidata Fransa Timmermansa, aktualnog potpredsjednik Komisije.




Kandidatkinja liberala, Margrethe Vestager je također “ušla u igru” prošli tjedan.

Mjesto predsjednika Europske komisije je jedno od bitnijih europskih pozicija, uz predsjednika Europskog vijeća, šefa Europske središnje banke i budućeg novog predsjednika Europskog parlamenta.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi da zemlje članice postignu dogovor oko vodećih mjesta do 20./21. lipnja.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.