Saudijska Arabija od američkih saveznika kupuje oružje vrijedno 60 milijardi dolara

Autor: T.T.

Neimenovani dužnosnik američkog 'Ministarstva obrane' (DoD) izjavio je da će Saudijska Arabija kupnjom 'osigurati čitav niz obrambenih mogućnosti' i da je Izrael 'prilično ležeran' oko prodaje.

Pentagon se priprema za kolosalnu isporuku oružja u Saudijsku Arabiju vrijednu 60 milijardi dolara.

Prema izvorima Wall Street Journala, američki Kongres čeka obavijest o ugovoru prema kojem će Saudijskom kraljevstvu biti isporučena ergela ‘naprednih borbenih zrakoplova’ čiji je cilj osnažiti ‘arapskog saveznika’ protiv Irana.

Dogovor o prodaji oružja trebao bi američkoj, o vojnoj industriji ovisnoj ekonomiji, osigurati 75.000 radnih mjesta.

Očekuje se da će zakonodavna tijela po primitku obavijesti predložiti promjene, dodatne uvjete ili zabraniti trgovinu.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Dave Lapan je izjavio da će Kongres obavijest primiti ‘sljedećeg tjedna’, no odbio je ponuditi bilo kakav komentar koji bi otkrio detalje o predloženom paketu.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona, Paul Adams, piše da ne treba očekivati protivljenje administracije, koja će vrlo vjerojatno ponoviti prokušani argument prema kojem je riječ ‘o strategiji koja će osnažiti prijateljske arapske države suočene s rastućom iranskom prijetnjom’.

Neslužbeno, mediji javljaju da će administracija autorizirati prodaju desetaka zrakoplova, među kojima su borbeni lovci F-15, Apache, Black Hawk i Little Bird helikopteri.




Neimenovani dužnosnik američkog ‘Ministarstva obrane’ (DoD) izjavio je za Reuters da će Saudijska Arabija kupnjom ‘osigurati čitav niz obrambenih mogućnosti’ i da je Izrael ‘prilično ležeran’ oko prodaje.




Autor:T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.