fbpx

Saudijci pozivaju na jedinstvo u borbi protiv terorizma

Autor: hina

Opanost od terorizma i terorista još uvijek ustrajava i pogađa nekoliko država - rekao je princ Turki bin Mohammed al-Saud iz saudijskog ministaratva vanjskih poslova izaslanicima na otvaranju dvodnevnog skupa.

Visoki saudijski dužnosnik na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u subotu je rekao da 'teroristička' prijetnja i dalje postoji i pozvao na globalnu suradnju u borbi protiv nje.

– Opanost od terorizma i terorista još uvijek ustrajava i pogađa nekoliko država – rekao je princ Turki bin Mohammed al-Saud iz saudijskog ministaratva vanjskih poslova izaslanicima na otvaranju dvodnevnog skupa.

– Moramo se s njom sučeliti koristeći sva sredstva i na svim razinama, lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj. Terorizam ugrožava sve nas, bez iznimke – rekao je princ Turki pozvavši na globalnu akciju za 'iskorijenjivanje terorističkih planova putem koordinacije specijaliziranih centara u borbi protiv terorizma'.


Na skupu u Riyadhu, koji je organiziran u suradnji s UN-om, zastupljeno je oko 50 zemalja.

Saudijska Arabija je 2005. predložila da se u njenoj prijestolnici ustanovi međunarodni protuteroristički centar a prijedlog je u rujnu 2011. odobrila Opća skupština UN-a.

Riyadh je obećao financirati taj centar tri godine s 10 milijuna dolara.

Od 2003. do 2006. konzervativna zaljevska kraljevina bila je izložena valu terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela al Qaeda što je izazvalo oštar odgovor saudijskih snaga sigurnosti. U kolovozu 2009. bombaš samoubojica iz Jemena neuspješno je pokušao izvesti atentat na čelnika saudijskih službi sigurnosti princa Mohammeda bin Nayefa al-Sauda.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.