Screenshot

Sarkozy je lovu od Gaddafija i drugih donatora plasirao unutar svoje brojne obitelji

Autor: dnevno.hr

Sa Sarkozyjevim usponom na političkoj ljestvici i mućkama s milijunima u političkim kampanjama dogodilo se evidentno bogaćenje članova Sarkozyjeve obitelji.

Milijuni su se slijevali u tvrtke registrirane u inozemstvu od Europe do Amerike na članove najuže obitelji, a dio akumuliranog bogatstva prešao je u posjed tvrtki koje je osnovala Sarkozyjeva supruga Carla Bruni.

Prije nego što je postala prva dama Francuske, tada pod imenom Carla Bruni Tedeschi, imala je tvrtku sa sjedištem u Parizu u Rue Pierre Guerin, na adresi gdje je stanovala prije udaje za Sarkozyja. No, nakon udaje za Sarkozyja, Carla s novim prezimenom Sarkozy de Nagy-Bocsa (što je integralno prezime bivšeg francusog predsjednika) osniva u otmjenom pariškom 16 arondismanu u Rue Royale dvije nove tvrtke: Editions Musicales Teorema i Castagneto. Temeljni kapital Castagneta iznosio je 1,375 milijuna eura, a zadnja poslovna bilanca iznosila je 3,39 milijuna eura.

Nicolas Sarkozy osobno je dioničar u tvrtci Accor iz Les Moulineauxa, a čiji je temeljni kapital 895 milijuna eura. Sarkozyjeva braća Guillaumea i Francois osnovali su brojne tvrtke u Francuskoj. Pedijatar Francois proteklih godina osnovao je i tvrtku u Luxembourgu, a Guillaume dvije u Španjolskoj. Polubrat Pierre Olivier Sarkozy preselio se u Ameriku gdje je bio investicijski bankar. Prema službenim podacima u SAD-u je imao veće dugove nego imetak, sve dok Nicolas nije postao francuski predsjednik. Tada je u samo nekoliko godina investirao desetke milijuna eura u vrijedne nekretnine na Manhattanu. U međuvremenu se zbog izvanbračnih pustolovina s Mary-Kate Olsen rastavio od supruge Charlotte. Bivša Sarkozyjeva šogorica, u vrijeme dok je bila u braku s njegovim bratom i sama je imala tvrtku za nekretnine u Francuskoj.

Također, razne tvrtke na čije su se račune slijevali milijuni osnovala su i Sarkozyjeva djeca te ostali članovi obitelji. Zbog toga će istražitelji imati pune ruke posle da istraže gdje su sve završili milijuni koje je Sarkozy kao predsjednik dobivao ne samo od Gaddafija nego i brojnih drugih donatora.

(Nastavlja se)

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.