Sanaderov kadar u središtu europskog skandala!

Autor: D.Boroš

U središtu političko-gospodarskog, ali i medijskog skandala koji posljednjih mjeseci puni stupce europskih novina, našli su se predsjednik EPO-a, Francuz Benoît Battistelli i njegova desna ruka Željko Topić, nekadašnji ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH.

Zastupnici u Saboru Republike Hrvatske, Melita Mulić i Gvozden Flego, na inicijativu Pierre-Yves Le Borgn’, francuskog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, pokrenuli su donošenje deklaracije o nedavnim skandaloznim događanjima u Europskom patentnom uredu (EPO). Uz njih, tekst deklaracije potpisan je od strane 82 parlamentarca, uključujući četiri do pet predstavnika glavnih političkih stranaka EU-a. Jedan od potpisnika deklaracije je i Josip Juratović, član njemačkog parlamenta.

Podsjetimo: 17. veljače 2015. godine Prizivni sud u Haagu osudio je Europski patentni ured (EPO) tvrdeći da je njegov unutarnji sustav za rješavanja sporova doveo do narušavanja temeljnih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i Europske socijalne povelje. Sud je također naveo da se EPO ne može pozivati na svoj imunitet, na način da ta međunarodna organizacija ne može postati mjesto s manje prava, zaklonjena svojim tzv. pravnim imunitetom. U svezi s tim, u središtu tog političko-gospodarskog, ali i medijskog skandala koji posljednjih mjeseci puni stupce europskih novina, našli su se predsjednik EPO-a, Francuz Benoît Battistelli i njegova desna ruka, magistar Željko Topić, nekadašnji ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH.

Spomenutom deklaracijom se poziva svih 38 država članica Europskog patentnog ureda koje su ujedno sve članice Vijeća Europe, da privedu ovu pravosudnu situaciju kraju, te se poziva uprava EPO-a da postupi u skladu s odlukom Haškog suda za žalbe.

Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.