Foto: Pixabay/Ilustracija

SAMO JE ZASJAO NA DNU MORA: Roniocima bljesak iz dubine privukao pažnju, a kad su zaronili dočekalo ih je iznenađenje!

Autor: L.B.

Izraelski ronilac u Mediteranu je otkrio križarski mač star 900 godina.

Naime, mač s oštricom dugom metar i drškom duljine 30 centimetara ležao je na morskom dnu kod obale Karmela, objavila je u ponedjeljak Izraelska uprava za starine.

Očuvan i u savršenom stanju, mač je lijep i rijedak nalaz te je očito pripadao vitezu križaru, rekao je Nir Distelfeld, inspektor Jedinice za sprječavanje pljačke Izraelske uprave za starine.

Bogati arheološki nalazi

Prema priopćenju, obala Karmela sadrži mnoge prirodne uvale koje su pružale zaklon drevnim brodovima u olujama. Na tom su se području razvila čitava naselja i drevni lučki gradovi, a zbog toga su stoljećima privlačili trgovačke brodove, ostavljajući iza sebe bogate arheološke nalaze.

“Nedavno pronađeni mač samo je jedno takvo otkriće”, rekao je Distelfeld.

Foto: Screenshot/YouTube

Na mjestu gdje je mač pronađen postoje indicije da je sidrište korišteno prije 4000 godina, još u kasnom brončanom dobu.

Izraelska uprava za antikvitete to je mjesto proučavala od lipnja, ali “artefakti su neuhvatljivi jer se pojavljuju i nestaju kretanjem pijeska”.
Ronilac je u subotu otkrio mač i ponio ga, plašeći se da bi ga netko mogao ukrasti ili bi ga more moglo prekriti pijeskom. Nakon toga ga je predao vlastima i dobio zahvalnicu kao dobar građanin.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.