Foto: Screenshot

SAD SE IGRA S VATROM, OVO BI MOGLO RAZLJUTITI PJONGJANG! Dolaze im na samu granicu, Kim ih je već upozorio: Trajni mir nikada nije potpisan

Autor: L.B.

Američka potpredsjednica Kamala Harris posjetit će u četvrtak demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja korejski poluotok tijekom boravka u Južnoj Koreji, objavila je jutros Bijela kuća.

Kako navode, taj posjet naglašava “angažman SAD-a vezano uz prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja”, a potpredsjednica Harris će odati počast “zajedničkoj žrtvi” desetaka tisuća američkih i korejskih vojnika koji su se zajedno borili u Korejskom ratu.

Naime, taj rat je okončan 1953. prekidom vatre, no trajni mir nikada nije potpisan.

Posjet bi mogao razljutiti Pjongjang

Međutim, taj bi posjet mogao izazvati bijes Sjeverne Koreje koja je za predsjednicu američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je DMZ posjetila prošlog kolovoza, kazala da je “rušiteljica mira i međunarodne stabilnosti”.

Pjongjang je upozorio da Južna Koreja i Sjedinjene Države riskiraju započinjanje rata nakon što su dva saveznika u ponedjeljak započela svoje prve zajedničke pomorske vježbe u pet godina u blizini poluotoka.

Osim toga, Harris se u ponedjeljak u Tokiju sastala s japanskim premijerom Fumiom Kishidom, u povodu pogreba Shinza Abea.

Tom je prilikom razgovarala i s južnokorejskim premijerom Hanom Duck-soom koji je ocijenio da bi njezin posjet DMZ-u bio “simbolički izraz predanosti SAD-a sigurnosti i miru na južnokorejskom poluotoku”.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.