SAD pozdravlja suradnju Hrvatske s ICTY-jem i podupire njezin ulazak u EU

Autor: Marko

Američki potpredsjednik istaknuo je blisko partnerstvo SAD-a s Hrvatskom, ukazao na prvu godišnjicu pristupanja Hrvatske NATO-u.

Američki potpredsjednik Joe Biden na sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor istaknuo je snažnu potporu SAD-a za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pozdravio suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), naglasio je njegov ured u priopćenju koje je Bijela kuća objavila u utorak navečer.

– Potpredsjednik je naglasio snažnu potporu SAD-a za kandidaturu Hrvatske za EU. U tom kontekstu, on je toplo pozdravio suradnju Hrvatske s ICTY-jem, te napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme – i nastavi borbu s korupcijom, ističe se u priopćenju koje donosi sažetak razgovora Kosor-Biden, održanih u utorak poslijepodne.

Američki potpredsjednik istaknuo je blisko partnerstvo SAD-a s Hrvatskom, ukazao na prvu godišnjicu pristupanja Hrvatske NATO-u, te izrazio priznanje za doprinos Hrvatske operacijama NATO-a, posebno u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.

Biden je također pozdravio napore Hrvatske za unaprijeđenje stabilnosti i dobrih odnosa unutar jugoistočne Europe, te odao priznanje premijerki Kosor za postizanje rješenja u dugotrajnom sporu sa Slovenijom, kroz arbitražni sporazum.

On je također pohvalio napore Hrvatske da razvije bliskije bilateralne odnose sa Srbijom, da pruži potporu Kosovu, te da pomogne u naporima međunarodne zajednice da promiče reforme i poboljša fukcioniranje države Bosne i Hercegovine.

Sastanak Bidena i Kosor, održan u Bijeloj kući, trajao je sat vremena, a nakon njega je izjavu za novinare ispred Bijele kuće dala samo hrvatska premijerka, dok je Bidenov ured najavio priopćenje.

Kosor je istakla kako je na sastanku iskazana puna potpora SAD-a dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, nastavku borbe protiv korupcije i mjerama za oporavak hrvatskog gospodarstva.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.