SAD odobrio 4,5 milijardi $ odštete Indijancima i Afroamerikancima

Autor: hina

Oko 300,000 Indijanaca tužilo je vladu zbog lošeg upravljanja fondom u koji su uplaćivane naknade za eksploataciju rude na plemenskim zemljištima, a nekoliko desetaka tisuća crnačkih farmera tužili su ministarstvo poljoprivrede zbog diskriminacije i dobili 1,15 milijardi dolara.

Američki Senat u petak je jednoglasno odobrio dvije nagodbe vrijedne 4,5 milijardi dolara, prema kojima će se isplatiti dugogodišnja potraživanja Indijanaca i crnačkih farmera protiv savezne vlade, zbog diskriminacije i lošeg upravljanja.

Glasovanjem se zaključuju ta dva slučaja u kojima je parničenje trajalo dulje od desetljeća.

Oko 300,000 Indijanaca tužilo je vladu zbog lošeg upravljanja fondom u koji su uplaćivane naknade za eksploataciju rude na plemenskim zemljištima.

Nagodbom će im biti isplaćene odštete u visini od 3,4 milijarde dolara.

Za nekoliko desetaka tisuća crnačkih farmera, koji su tužili ministarstvo poljoprivrede za diskriminaciju jer su im godinama nepravedno odbijani zahtjevi za kredite, odobren je odštetni fond od 1,15 milijardi dolara.

– Crnački poljoprivrednici i američki domorodci morali su dugo čekati na pravdu, ali sada su je konačno dobili. Ohrabren sam time što su demokrati i republikanci mogli zajedno doći do rješenja koje ti ljudi zaslužuju zbog diskriminacije i lošeg upravljanja s kojima su se suočavali u prošlosti – izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid, nakon glasovanja.

Ministar poljoprivrede Tom Vilsack u petak je pozvao Senat da izglasa ‘prekretnicu u naporima ministarstva da okrene stranicu jednog tužnog poglavlja u američkoj povijesti’.




Ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, čije je ministarstvo bilo tuženo u parnici s Indijancima, rekao je da je ‘u protekle dvije godine ostvaren napredak bez presedana u rješavanju ključnih nagodbi vezanih za indijanska zemljišta’.

Bijela kuća je u priopćenju pozdravila odluku Senata.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.