SAD i Rusija blizu dogovora o nuklearnom razoružanju

Autor: hina

Nakon sporazuma START uklonjeno je više od 75 posto strateškog nuklearnog oružja iz arsenala obiju zemalja. START II predviđa uklanjanje više od četvrtine sadašnjih strateških nuklearnih bojevih glava sa 2.200 na 1.600 na svakoj strani.

Vrlo smo blizu dogovoru o START-u II, ali do njega neće doći dok predsjednici još jednom ne razgovaraju – rekao je Robert Gibbs,DAN POSLIJE glasnogovornik Bijele kuće.

On je potvrdio da bi formalno sporazum trebao biti potpisan u Pragu. O napretku u pregovorima javljali su mediji ali dosad nije bilo službene potvrde iz Bijele kuće. Češki predsjednik Vaclav Klaus u srijedu je najavio da bi Prag trebao biti domaćin potpisivanja ugovora. Naglasio je da je Prag logičan izbor, s obzirom da je tamo predsjednik Obama 5. travnja 2009., iznio svoju viziju globalne denuklearizacije.

Vizija svijeta bez nuklearnog oružja

– Uvijek smo interno razgovarali o povratku u grad u kojem je predsjednik u spomenutom govoru iznio viziju svijeta bez nuklearnog oružja, rekao je Gibbs. U međuvremenu, neimenovani dužnosnici u Kremlju su potvrdili da su dokumenti koji se odnose na novi ugovor START usklađeni. Uvjeti su dogovoreni, nema više razlika u stajalištima, ostaje samo da se finalizira tekst ugovora – kazao je za ABC News jedan ruski dužnosnik.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.