fbpx

SAD i Kina najsigurnije su kada međusobno surađuju

Autor: V.T./Hina

Države poput SAD-a i Kine najprosperitetnije su i najsigurnije kada međusobno surađuju, naglasio je američki predsjednik Obama i zaželio dobrodošlicu kineskom kolegi Hu Jintau.

Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Kine Hu Jintao na početku četverednevnog summita, založili su se za unaprjeđenje suradnje, a odmah su dogovor i konkretizirali postizanjem trgovinskim sporazuma, vrijednih 45 milijardi dolara, javlja Reuters.

Nakon godinu dana zategnutih odnosa predsjednici SAD-a i Kine otvorili su četverodnevni summit u Washingtonu. Na dnevnom će se redu naći i pitanja oko kojih su se te dvije strane često razilazile, kao što su velika neravnoteža u trgovinskoj razmjeni na štetu SAD-a, podcijenjenost kineske valute, otvaranje kineskog tržišta za američku robu, jačanje kineske vojne moći, prodaja američkog oružja Tajvanu, ali i globalna sigurnost i ljudska prava.

Od međunarodnih pitanja, očekuje se da će dominirati američki poziv Kini da jače koristi svoj utjecaj kako bi zaustavila provokacije Sjeverne prema Južnoj Koreji, te provodi oštre sankcije protiv Irana, zbog nuklearnog programa.


Prema navodima anonimnog američkog dužnosnika, već tijekom prvog razgovora učinjen je i napredak u nekoliko ključnih područja trgovine, uključujući intelektualno vlasništvo, domaće inovacije i vladine nabave.

Među postignutim sporazumima je i kineska kupovina 200 aviona Boeing u vrijednosti od 19 milijardi dolara, te sporazumi s američkim tvrtkama Honeywell, Caterpillar i Westinghouse Electric, prenio je Reuters. U okviru američko-kineskog foruma o čistoj energetici potpisan je važan sporazum između američkog aluminijskog diva Alcoa i kineske China Power Investment Corp koji se tiče širokog spektra projekata u industriji aluminija i čiste energije, čija se vrijednost procjenjuje na 7,5 milijardi dolara.

Temelji suradnje za idućih 30 godina

Kineski predsjednik Hu Jintao Bijeloj kući je dočekan uz najviše državničke počasti, a četverodnevni državni posjet počeo je uz intoniranje himni, počasne plotune i obilazak počasne postrojbe američkih oružanih snaga.

Podsjećajući na prvi službeni posjet kineskog predsjednika Denga Xiaopinga Washingtonu u prije tri desetljeća, koji je označio povijesnu normalizaciju odnosa SAD-a i Kine i postavio temelje daljnje suradnje, Obama je u pozdravnom govoru kazao kako Huov posjet “može postaviti temelje suradnje za idućih 30 godina”.

On je rekao da u vrijeme kada neki sumnjaju u koristi suradnje SAD-a i Kine, Huov posjet može pokazati da dvije zemlje imaju ogromne uloge u uspjehu one druge, jer su u “među povezanom svijetu države poput SAD-a i Kine najprosperitetnije i najsigurnije kada međusobno surađuju”.
– SAD pozdravlja rast Kine kao snažnog, prosperitetnog i uspješnog člana zajednice država. Uspjeh Kine donio je ekonomske koristi našim ljudima, kao i vašima. Naša suradnja u nizu pitanja pomogla je ojačati stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji i u svijetu – rekao je Obama.

Kina i SAD trebaju poštovati izbor razvojnog puta i temeljne interese druge strane

Obama je također dao do znanja da stanje ljudskih prava u Kini neće biti zanemareno u razgovorima s kineskim izaslanstvom.
– Povijest pokazuje da su društva skladnija, države uspješnije a svijet pravedniji, kada se poštuju prava i odgovornosti svih država i pojedinaca, uključujući i univerzalna prava svakog ljudskog bića.

Hu je odgovorio Obami na spominjanje ljudskih prava, koje Peking smatra unutarnjim pitanjem, rekavši da “Kina i SAD trebaju poštovati izbor razvojnog puta i temeljne interese” druge strane, zauzevši se za jačanje međusobnog razumijevanja i povjerenja kroz dijalog.

Podsjetimo, na planu ljudskih prava, Obamina administracija poziva Kinu da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaboa i druge političke zatvorenike, zaštiti prava manjina na Tibetu i da svojim građanima osigura slobodu izražavanja i vjeroispovijesti.

Kineski predsjednik je kazao kako su u protekle 32 godine od uspostave diplomatskih odnosa, Kina i SAD izgradile “odnose strateškog značenja i globalnog utjecaja” uz “plodnu međusobnu suradnju na mnogim područjima, na korist obiju zemalja i doprinos svjetskom miru i razvoju”.

Autor:V.T./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.