SAD i Južna Koreja ponudile pomoć Pyongyangu ako krene prema denuklearizaciji

Autor: hina

Sjeverna Koreja mora se držati međunarodnih obveza i obećanja, inače će se suočiti s daljnom izolacijom - stoji u izjavi dviju država.

SAD i Južna Koreja ponudile su u subotu da će ispuniti svoj dio zamrlog sporazuma iz 2005. o humanitarnoj pomoći Sjevernoj Koreji ako Pyongyang poduzme 'značajne korake' prema denuklearizaciji.

U zajedničkoj izjavi nakon prvog posjeta Seoulu američkog državnog tajnika Johna Kerrya, čini se da dvije države stavljaju naglasak na diplomaciju nakon višetjednih prijetećih poruka Pyongyanga.

– Sjeverna Koreja mora se držati međunarodnih obveza i obećanja, inače će se suočiti s daljnom izolacijom – stoji u izjavi.

– Nastavit ćemo ohrabrivati Sjevernu Koreju da izabere pravi put. Ako to učini, spremni smo ispuniti obveze iz šestostranog sporazuma iz 2005. – dodaje se u izjavi koja se referira na sporazum o pomoći Sjevernoj Koreji u zamjenu za denuklearizaciju.

– No, Pyongyang mora dokazati ozbiljnost tako da poduzme značajne korake prema ispunjavanju međunarodnih obaveza – ističe se.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yo Byung-seom, Kerry je u petak istaknuo kako SAD žele nastavak razgovora o ranijim obećanjima Sjeverne Koreje da će zaustaviti svoj nuklearni program.

No, također je istaknuo da će Washington braniti svoje saveznike u regiji ako to bude potrebno i dodao da sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un 'mora razumjeti, kao što mislim da razumije, kakav će biti ishod sukoba'.




Kerry, koji u subotu putuje u Kinu, a u nedjelju u Japan, rekao je da će Kim Jong-un počiniti veliku pogrešku lansira li jednu od dviju raketa koje je sjevernokorejska vojska prije nekoliko dana postavila na svoju istočnu obalu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.