Wikimedia Commons

SAD I IZRAEL PORUČILI SVIJETU: ‘Nelegitimni Haški sud za nas ne postoji, tko ga spomene – bit će kažnjen!’

Autor: Ratko Martinovic

Kao i uvijek, geopolitičke okolnosti nisu iste za sve.

Krvavi ratovi u Afganistanu, Iraku, Libiji, Jemenu i Siriji, te izvještaji o brojnim ratnim zločinima savezničkih snaga mogli bi ostati neispitani, a povijest kao i uvijek pišu pobjednici.

Kontroverzni John Bolton, inače Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost još je jednom u korijenu sasjekao bilo kakvu mogućnost istraživanja američkih i izraelskih vojnika i zapovjednika, kao i njihovu ulogu u ratnim zločinima. “SAD će upotrijebiti sve moguće mjere da bi zaštitio svoje građane i saveznike od nepravednih progona na nelegitimnim sudovima poput onoga u Haagu. Nećemo surađivati s ICC-om. Nećemo pomoći ICC-u. Nećemo se pridružiti ICC-u. Pustit ćemo ICC da umre. Nakon svega, nakon ispunjenja vlastite svrhe, taj sud je ionako već mrtav.” Ovim žestokim riječima Trumpova administracija je praktički sud proglasila nelegitimnim, kao i njegove dosadašnje odluke. Hoće li to imati ikakav utjecaj na sudsku praksu, ostaje za vidjeti, a tu su i druge sporne točke ovog proglasa.

SAD se po prvi puta u zaštiti prava oslonio na Izrael, kojemu je također obećao punu protekciju. Dapače, stvara se dojam da bi ovo moglo biti i suptilno priznanje kako su američki i izraelski vojnici krivi za neke od optužbi, a sudeći po progonu paravojnih jedinica u drugim državama nije isključeno ni da bi pod američki kišobran bio svrstan i zloglasni Blackwater. Zato je ovaj proglas i nazvan ‘Očuvanje američke ustavnosti i suvereniteta od međunarodnih prijetnji’. I sve to dolazi kao protuodgovor na spomen ICC-a o početku istraživanja ratnih zločina u Afganistanu – broj prijava srušio je povijesni rekord. Čak 1.17 milijuna optužbi upućenih američkoj vojnoj koaliciji, Talibanima, afganistanskoj vojsci i lokalnim šerifima. Isto se najavljuje i za izraelska djela vezana uz Palestinu.

SAD je najavio i oštre sankcije te lobiranje na svim instancama protiv involviranih sudaca, tužitelja i svjedoka – od zabrane ulaska u SAD, blokadu svih nekretnina i računa, te međunarodne naloge za uhićenja zbog veleizdaje. Bolton se poziva i na odbijanje ratifikacije Rimskog sporazuma, čime daje za pravo optužbama o ICC-u kao ‘političkom alatu’, prenosi RT. Što će na sve to reći balkanske države koje su Haškim sudom najviše pogođene, ostaje za vidjeti, no očekuje se podrška američkim i izraelskim vrhuškama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.