SAD hakira ‘Jedinica 61398’ kineske vojske sa sjedištem u Šangaju

Autor: Dr.K./Hina

Teško je povjerovati da odjel kineske vojske zadužen za najkontroliraniju internetsku mrežu na svijetu ne zna za hakere koji operiraju iz istog susjedstva - istaknuo je Kevin Mandia, osnivač i izvršni direktor Mandianta.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame upoznala je najviše razine kineske vlade, uključujući vojne dužnosnike, sa zabrinutošću zbog hakerskih napada koji dolaze iz Kine, izvijestila je u utorak Bijela kuća.

Američka tvrtka za informatičku sigurnost Mandiant objavila je u utorak kako je otkrila uz pomoć više stotina istraga u zadnje tri godine da organizacije koje su na internetu hakirale stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina 'imaju sjedište uglavnom u Kini te da je kineska vlada potpuno upoznata s njihovim aktivnostima'.

– Mogu potvrditi da smo više puta s našom zabrinutošću upoznali najviše kineske dužnosnike, uključujući i vojne, i da ćemo to i dalje činiti – rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. On nije želio komentirati pojedinosti iz izvješća Madianta. Mandiant tvrdi da iza napada stoji 'Jedinica 61398' koja pripada kineskoj vojsci i ima sjedište u Šangaju.

– Vrijeme je da se prihvati da te prijetnje dolaze iz Kine i mi moramo pripremiti stručnjake za sigurnost kako bi se protiv te prijetnje uspješno borili – priopćila je tvrtka.

Mandiant tvrdi da je Jedinica 61398 ukrala stotine terabajta podataka iz najmanje 141 organizacije u svijetu od 2006. godine. Velika većina žrtva je iz SAD-a, a manji iz Kanade i Velike Britanije

Kinesko ministarstvo obrane je ranije odbacilo slične optužbe.

– Teško je povjerovati da odjel kineske vojske zadužen za najkontroliraniju internetsku mrežu na svijetu ne zna za hakere koji operiraju iz istog susjedstva – istaknuo je Kevin Mandia, osnivač i izvršni direktor Mandianta.




I druge kompanije za sigurnost u SAD-u vjeruju da je kineska hakerska skupina 'na državnom budžetu'.

Autor:Dr.K./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.