Foto: Guliver Image / Xinhua Xian Yunqiang

SAD ĆE JOJ POKAZATI ‘TKO JE GAZDA’! Bijesna Kina krenula sa sankcijama SAD-u, prva na udaru žena koju mrze: ‘Ozbiljno je potkopala naš suverenitet’

Autor: Ivor Kruljac

Tajvanski tjesnac ostaje užaren zbog kineskih vojnih vježbi. Situacija je takva da Tajvan i dalje pažljivo motri situaciju, pokušavajući dokazati Kini da ne želi mijenjati status quo te da ne provocira, ali da je spremna za obranu svog teritorija.

U kineskim je akcijama Ministarstvo obrane Tajvana pobrojalo 68 kineskih zrakoplova i 13 ratnih brodova, od kojih su neki namjerno prešli neslužbenu tampon zonu, tj. središnju liniju između samoupravnog otoka i Kine koja inzistira na poštovanju načela jedne Kine s dva sustava.

Dodatne su napetosti izazvale kineski šef diplomacije Wang Yi i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Na sastanku u Kambodži dvojac je napustio prostoriju sastanka, kako je rekao Reutersu svjedok koji je tamo bio, kada je Yoshimasa Hayashi, japanski ministar vanjskih poslova, započeo svoj govor. Inače, Kina i Japan su se odvojeno od ostalih sudionika trebali sastati na bilateralnom sastanku koji je Kina već otkazala, zbog japanskih poziva na prekid vojnih vježbi.

Diplomatski udar

Unatoč SAD-ovim nastojanjima da uvjeri Kinu da ne želi eksalaciju niti rušiti njen suverenitet ili poticati neovisnost Tajvana, čak i izjave Nancy Pelosi kako nije htjela mijenjati status quo nisu pomogle. Iako detalji još nisu precizirani, Kina je najavila sankcije protiv Pelosi i njene najbliže rodbine.

“Pelosi je inzistirala na odlasku na Tajvan ne obazirući se na ozbiljnu zabrinutost i čvrsto protivljenje Kine, ozbiljno se miješajući u kineske unutarnje stvari, ozbiljno potkopavajući kineski suverenitet i teritorijalni integritet, ozbiljno gazeći načelo jedne Kine i ozbiljno prijeteći miru i stabilnosti Tajvana. Kao odgovor na okrutne i provokativne postupke Pelosi, Kina je odlučila nametnuti sankcije Pelosi i njezinoj užoj obitelji u skladu s relevantnim zakonima Narodne Republike Kine”, poručila je Kina preko CTGN-a, kineske državne televizije.

Ubrzo je Reuters prenio i kineske navode kako će drastično smanjiti svoju suradnju s SAD-om na nizu pitanja. Uz uznemirujuće najavljivanje obustave razgovora kineskih i američkih vojnih čelnika, spominje se i zaustavljanje klimatskih razgovora između dviju velesila, prekid prekogranične suradnje u borbi protiv kriminala, pomorskih sigurnosih mehanizama, odnosa te stopiranje suradnje u imigraciji i politici protiv  droga.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.