Ruskom amnestijom trebali bi biti obuhvaćeni aktivisti Greenpeacea

Autor: Hina/I.Ž.

Prijedlog zakona također će omogućiti oslobađanje dijela aktivista suočenih sa sudskim progonom zbog sukoba s policijom na prosvjednom skupu u Moskvi prošle godine, uoči inauguracije Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Ruski zastupnici podržali su konačan nacrt prijedloga predsjedničke amnestije u srijedu, čime je otvoren put za pomilovanje članica punk skupine Pussy Riot i aktivista Greenpeacea optuženih za huliganizam, javljaju ruski mediji.

Prijedlog predsjedničke amnestije, pokrenut početkom prosinca povodom 20. godišnjice ustava Ruske Federacije, obuhvatit će tisuće ruskih zatvorenika – prvenstveno umirovljenike, invalide, žene koje imaju maloljetnu djecu, trudnice i žrtve katastrofe u Černobilju.

Prijedlog zakona također će omogućiti oslobađanje dijela aktivista suočenih sa sudskim progonom zbog sukoba s policijom na prosvjednom skupu u Moskvi prošle godine, uoči inauguracije Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Zastupnici su u srijedu dodali nekoliko zločina na popis onih za koje neće biti dopuštena amnestija. Među njima su terorizam i zloporaba vlasti primjenom nasilja.

Dvjema članicama Pussy Riota idućih bi mjeseci trebala isteći dvogodišnja zatvorska kazna na koju su osuđene zbog izvođenja punk “molitve” protiv Kremlja u moskovskoj katedrali 2012. godine, a to je djelo moskovski sud okarakterizirao kao huliganizam motiviran vjerskom mržnjom.

Obje žene, Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina, imaju malu djecu i stoga bi mogle biti pomilovane.

Prvotno je bilo predviđeno u prijedlogu zakona da se amnestija može dati tek nakon što je sud izrekao presudu, što bi automatski iz amnestije isključilo aktiviste Greenpeacea. Skupina od 28 aktivista i dva novinara, koji su pritvoreni u rujnu zbog prosvjeda protiv naftnih bušotina na ekološki osjetljivom Arktiku, pušteni su na slobodu uz jamčevinu i predstoji im suđenje pod optužbom za huliganizam.




Međutim, budući da je kasnijim promjenama prijedloga zakona amnestija proširena i na one kojima se sudi ili im predstoji suđenje, strani članovi Greenpeacea mogli bi se vratiti kući.

U zatvoru ostaju osuđeni za financijske malverzacije i pronevjere, među kojima bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski, jer je ranije već objavljena takozvana financijska amnestija kojom Hodorkovski nije bio obuhvaćen. Oporbeni političar Aleksej Navaljni, koji je osuđen na petogodišnju uvjetnu kaznu zbog pronevjere ranije ove godine, također neće biti obuhvaćen amnestijom.




Autor:Hina/I.Ž.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.