Foto: Guliver/Europa Press via AP

‘RUSIMA NE IDE DOBRO’: Američki general poziva na oprez, Kijev poručuje Putinu: ‘Nema pregovora!’

Autor: M.P.

Vrhovni američki general upozorio je da je još uvijek nejasno kako bi Rusija mogla reagirati na najnovije neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, pozivajući na oprez među američkim vojnicima tijekom posjeta vojnoj bazi u Poljskoj koja pomaže ukrajinskim ratnim naporima.

“Rat trenutno ne ide najbolje za Rusiju. Stoga je dužnost svih nas da održavamo visoko stanje pripravnosti, uzbune”, rekao je general američke vojske Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, novinarima u Varšavi nakon posjeta bazi u kojoj se nalaze američke trupe.

Reuters je zamoljen da ne objavljuje naziv baze niti opisuje njezinu lokaciju. Milley je rekao da ne sugerira da su američke trupe u Europi u bilo kakvoj povećanoj prijetnji, ali je rekao da moraju biti spremni.

“U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stupnjem sigurnosti što će se sljedeće dogoditi.”

Kijev kaže da trenutno nema smisla da se sastanu Putin i Zelenski

Kijev u ovom trenutku isključuje pregovore i sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog.

“Ukratko, sam proces pregovora i sastanak uživo između predsjednika nema smisla u ovom trenutku”, rekao je vanjski savjetnik ukrajinskog predsjedničkog ureda, Mihailo Podoljak, prema ukrajinskim medijima.

Iznio je tri razloga zašto bi pregovori u ovoj fazi bili besmisleni, počevši od toga da bi Rusija pokušala zadržati i legitimizirati svoje teritorijalne dobitke.




Drugo, održavanje statusa quo samo bi poslužilo Moskvi da dobije prostor kako bi nastavila sa svojim napadima duž novih linija sukoba.

Treće, Rusija mora odgovarati za zločine počinjene na ukrajinskom teritoriju. Pregovori bi stoga samo bili mogući onda kad se ruska vojska povuče s ukrajinskog teritorija, rekao je.

Tada bi se moglo pregovarati o iznosu odštete i predaji ratnih zločinaca, rekao je Podoljak.




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.