Foto: Guliver/Alex Chan Tsz Yuk

RUSIJA SPREMA ŠOK UKRAJINI? Svi prate novo kretanje ruskih trupa. Imaju opak plan? ‘Podlo mame ljude, obećaju im hranu i dobar život’

Autor: M.P.

Ruske snage pojačavaju napade na istoku Ukrajine, a ukrajinska vojska je danas izvijestila o eskalaciji napada sjeverno i sjeverozapadno od istočnog grada Donjecka.

Ruske snage napale su ukrajinske položaje u blizini dobro utvrđenih naselja Piski i Avdiivka. Druge lokacije u regiji Donjecka su granatirane, rekao je Kijev.

Uočeno je i kretanje ruskih trupa iz ukrajinske regije Donbas, koju čine Donjeck i susjedni Lugansk, prema jugu zemlje. To bi moglo značiti da se ruske snage pripremaju za potencijalnu protuofenzivu Ukrajinaca ili za vlastiti mogući napad u regiji Herson koja je još na početku rata pala u ruske ruke.

Samo jedna ukrajinska regija još nije bombardirana

Velika većina Ukrajine bila je izložena ruskim napadima u nekom trenutku od početka rata u veljači. Ali Yevhen Yenin, prvi zamjenik ministra unutarnjih poslova, rekao je da samo jedna regija – Černivci – nije pogođena.

“Što se tiče oblasti koje su najviše stradale od ruskih napada, Donjecka oblast je najgore pogođena i bombardirana je više od 3000 puta”, njegove su riječi koje citiraju lokalni mediji.

“Luganska oblast je napadnuta 4000 puta, a Mikolajivska oblast 700 puta. Postoji samo jedna regija koja, hvala Bogu, nije doživjela nikakav napad, a to je Černivecka oblast.” Konteksta radi, ova regija graniči s Rumunjskom – državom NATO-a.

Pozadinsko zračenje normalno u nuklearnoj elektrani

Testovi su pokazali da je razina pozadinskog zračenja u nuklearnoj elektrani Zaporožja normalna, rekao je regionalni guverner Oleksandr Starukh. Nuklearni dio objekta također je ostao netaknut nakon granatiranja elektrane jučer kasno navečer.




Starukh je rekao da su mjerenja na lokaciji i u obližnjem gradu Energodaru još uvijek normalna. Izražena je zabrinutost zbog opetovanih napada na nuklearnu elektranu koja je trenutno pod kontrolom Rusije, ali koristi ukrajinske tehničare.

Zelenski traži jači odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu na “snažniji odgovor” na “očigledne ruske napade” na nuklearno postrojenje. U razgovoru s Charlesom Michelom iz EU-a, Zelenski je zahtijevao sankcije ruskoj nuklearnoj industriji i nuklearnom gorivu.

Ukrajina tvrdi da se Rusija priprema za lažni referendum u Lugansku

Proruski separatisti spremaju se održati “pseudo-referendum” u okupiranim dijelovima ukrajinske istočne regije Lugansk, ustvrdio je ukrajinski dužnosnik.




Guverner regije Lugansk, Serhiy Haidai, rekao je da su ljudi namamljeni da sudjeluju na referendumu, a obećaje im se “hrana, voda, građevinski materijal” i “dobar život”.

“To je neka vrsta ucjene”, napisao je na Telegramu. “Pomoći ćemo vam u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, dok idete na ‘referendum’. Inače umrite, a mi ćemo izvući rezultat bez vas.”

Haidai je rekao da okupatori sastavljaju popis mjesta gdje će održati “izbore bez izbora” o pripajanju Rusiji. Ukrajinsko ministarstvo obrane također je reklo da Rusija želi pripojiti južne dijelove Ukrajine organiziranjem nezakonitih referenduma.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.