Wikimedia Commons

Rusija se protivi istrazi o napadu kemijskim oružjem u Siriji

Autor: Hina

Rusija je u četvrtak u Ujedinjenim narodima stavila svoj veto na rezoluciju koju su sastavile Sjedinjene Države o produljenju za godinu dana mandata međunarodnih stručnjaka koji istražuju upotrebu kemijskog oružja u Siriji

Prije izglasavanja, nakon napete proceduralne rasprave između ruskog i američkog veleposlanika u Vijeću sigurnosti UN-a, Rusija je povukla svoj plan rezolucije o kojem se trebalo glasati tijekom poslijepodneva.

Ovo je deset ruski veto u pogledu Sirije, čiji režim uživa potporu Rusije. Mandat skupine istražitelja UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), nazvan Združeni istraživački mehanizam (JIM), završava u četvrtak u ponoć. Prema nekim diplomatima nakon ruskog veta još postoje mogućnosti za tehničko produljenje tog mandata dok se SAD i Rusija ne dogovore, kao što je bio slučaj prošle godine.

Iza pitanja budućnosti JIM-a stoji cijeli režim neširenja koji su uspostavili Ujedinjeni narodi radi zabrane korištenja kemijskog oružja u svijetu, drže diplomati. Sjedinjene Države i Rusija su priredili dva suprotna plana rezolucije o produljenje JIM-a, koji su se slagali samo u jednoj točci, obnovi na godinu dana.

Ruski tekst traži reviziju misije JIM-a i zaleđivanje njihovog posljednjeg izvješća u koje je uključen režim Bashara al-Assada u napadu sarinom u travnju. Washington mu se protivi i uz podršku Europe traži u svom tekstu sankcije protiv odgovornih za upotrebu kemijskog oružja u Siriji.

Jedan sat prije izglasavanja, američki predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da se cijelo Vijeće sigurnosti UN-a treba izjasniti za obnovu mandata JIM-a kako Assadov režim više nikada ne bi mogao počiniti masovna ubojstva kemijskim oružjem. “Sjedinjene Države žele od JIM-a učiniti poslušni instrument manipuliranja javnim mnijenjem”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dodao da je “to potpuno neprihvatljivo, američka rezolucija nema nikakvih izgleda za usvajanje”

JIM nije alat Zapada, rekao je francuski veleposlanik pri UN-u Francois Delattre. “JIM, je naše najbolje sredstvo borbe protiv korištenja kemijskog oružja u Siriji i njegov nestanak bi bio veliki strateški udarac za temelj naše sigurnosti i budućnost režima neširenja kemijskog oružja”, upozorio je.

Američka rezolucija je dobila 11 glasova za, 2 protiv (Rusija i Bolivija) i dvije zemlje su bile suzdržane (Kina i Egipat).




Nekoliko tjedana je obnova mandata JIM-a u središtu spora između Washingtona i Moskve, podijeljenih u pogledu posljednjeg izvješća stručnjaka UN-a i OPCW-a, koji su zaključili krajem listopada upletenost jednog zrakoplova bombardera sirijskog režima u napadu sarinom 4. travnja u Khan Sheikhunu u kojem je poginulo više od 80 osoba.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.