Rusija predložila Ukrajini ‘nuklearnu suradnju’

Autor: hina

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u utorak Ukrajini ujedinjenje njihovih civilnih nuklearnih industrija, samo nekoliko dana pošto su dvije zemlje dogovorile produljenje zakupa vojne baze na Krimu za rusku flotu u zamjenu za jeftiniji ruski plin Ukrajini.

Putin je u kratak posjet Kijevu stigao nekoliko sati prije nego su ruski i ukrajinski parlament ratificirali sporazum o produljenju zakupa vojne baze do 2042. godine.

Najava ujedinjenja nuklearnih industrija veliko je iznenađenje koje je nastupilo dan poslije prisjećanja na žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu prije 24 godine.

– Radi se o punoj i cjelovitoj suradnji naših nuklearnih industrija. Predlažemo osnutak velikog holdinga koji bi okupljao sve nuklearne centrale, gradnju postrojenja te ciklusa nuklearnoga goriva – rekao je ukrajinski predsjednik Janukovič.

– Ako ukrajinski stručnjaci taj prijedlog drže previše revolucionarnim, spremni smo djelovati postupno – najavio je Putin.

U zamjenu za 25-godišnje produljenje zakupa vojne baze na Krimu, Rusija je pristala za 30 posto sniziti cijenu zemnog plina kojim opskrbljuje Ukrajinu, no Putin je u utorak rekao da je cijena najma baze “vrtoglava”.

Prema sporazumu potpisanom u srijedu Rusija će u idućih deset godina platiti 40 milijardi dolara za zadržavanje svoje crnomorske flote na Krimu.

Ruski proračun time će izgubiti 3 milijarde dolara u 2010., odnosno 4 milijarde u 2011., rekao je Putin te poručio: “Za nas to nije samo pitanje novca, već pitanje suradnje s Ukrajinom. To je najvažnije”.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.