Profimedia

RUSIJA PRED ZIDOM Putin upozorio na manjak opreme potrebne za proizvodnju cjepiva protiv covida

Autor: Matea Vidić/Hina

Iako se isticala kao prva država koja bi uskoro mogla imati cjepivo protiv virusa Covid-19, Rusija se sada našla na udaru drugog problema. Naime, proizvodnja cjepiva trpi jer ova država nema dovoljno potrebne opreme, izjavio je to ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Inače, u tijeku je testiranje glavnog eksperimentalnog cjepiva Sputnik V koje se provodi na 40.000 ljudi u Moskvi, a cijepiti se počeo i mali broj radnika u zdravstvu.

“Trenutno se bavimo jednim pitanjem, a to je osigurati industrijsku proizvodnju cjepiva u potrebnim količinama”, rekao je Putin na virtualnom investicijskom forumu u Rusiji. “Postoje određeni problemi s tim, povezani s dostupnošću i nedostatkom potrebne opreme”, dodao je.

Rusi su si postavili visoke ciljeve pa je na početku bila riječ o proizvodnji 30 milijuna doza cjepiva, no shvativši da je to ipak preveliki zalogaj, istaknuli su kako će se proizvesti tek nešto više od dva milijuna doza.

Putin se na forumu također osvrnuo na cjepivo suparnika koje je proizvela britanska tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oxfordom, a koje koristi adenovirus čimpanze, a ne čovjeka.

“Znamo da su brojne europske zemlje već potpisale ugovor o isporuci cjepiva iz Britanije”, rekao je Putin. “Nažalost, naši kolege koji su se susreli s nekim poteškoćama, razvijaju cjepivo na bazi adenovirusa majmuna”, dodao je ruski predsjednik koji se nada kako će rusko cjepivo biti dostupno već krajem ove godine kada bi se trebala provesti prva službena cijepljenja.




Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.