En.Kremlin.ru

RUSIJA NAKON MUNDIJALA Evo što Putin treba ispraviti da bi Ruse pretvorio u vodeću svjetsku velesilu

Autor:

No kao i nakon svake dobre priče dolazi rekapitulacija – Rusija sve dobro mora iskoristiti kao motiv za dodatni rad na vlastitim vrlinama i ispravljanje svega negativnog što kao i svaka druga globalna nacija posjeduje. Pa evo popis stvari za koje Rusima predstoji trud, rad i značajno ulaganje.

10 POZITIVNIH STRANA RUSKE FEDERACIJE:

1) Trgovinska razmjena i vanjski dug – Putin je u intervjuu s Oliverom Stoneom naglasio da Rusija u pogledu vanjskog duga ima klizni dug kojeg trostruko nadmašuje i proračunska rezerva. Ubrzano se šire, razvijaju i ulažu u tehnologiju – jedini problem im je relativno niska trgovinska razmjena zbog sankcija. SAD i Zapad sigurno imaju veći standard ali su dužni desetke trilijardi dolara što je ne samo teoretski neotplativo (ako ne računamo eksploataciju drugih zemalja i stalne ratove) već ih baca i u vazalni odnos prema izdašnim financijerima. Rusi tako mogu biti daleko kreativniji i neovisniji u donošenju strateških odluka.

2) Niske cijene naftnih derivata – Litra benzina je oko 4 kune što vam govori dvije stvari. Da je ogromna konkurencija u prodaji i da država nema namete na cijenu. Iz navedenih razloga imate ogroman broj pumpi i terenaca, koji se rapidno povećava odlaskom ka istoku. Auti su im isto tako jeftiniji pa nije rijetkost vidjeti desetke velikih benzinskih potrošača na semaforu. A za razliku od Kineza nema previše smoga. Prljavštine pak ima u izobilju i tome se mora ozbiljno posvetiti.

3) Ogromne prirodne rezerve – Kada pogledate sibirske šume, naftna nalazišta i poljoprivredna zemljišta (svaki Sibirac ima 3000 hektara zemlje po glavi) sve vam je jasno. Obnovljivi izvori energije nisu u fokusu jer ionako koriste tek 10% energetskog potencijala dok dosta proizvedene energije propada. Skraćeno, imaju sve što Zapad nema. I to vlastitom narodu prodaju jako jeftino. Ako vjerujemo u izjavu da Slavonija može prehraniti pola Europe onda bismo morali vjerovati i u to da Rusija može zagrijati i osvijetliti čitav svijet. A pri tome štede na energentima kroz suvremenu rasvjetu, tehnologiju i dr.

4) Ubrzana ekspanzija u zadnjih deset godina – Putin je pred sobom imao lavovski posao. Boriti se na unutarnjem i vanjskom planu na svim frontovima, a paralelno riješavati zateknute probleme ranijih vlastodržaca. Rusija je od sovjetskog relikta prerasla u suvremenu državu koja ubrzanim rastom parira i zapadnim gigantima i istočnim tigrovima. A pri tome koristi isključivo vlastite resurse. Možda se takva rapidnost u nekim stvarima previše osjeti ali se da pročitati i ogroman potencijal u daljnjem razvoju, kao da se ipak pomalo stopalom otpušta papučica gasa.

5) Putinova mogućnost kontrole i veta – Smjer kojim Putin vodi zemlju je sve što je prosječan Rus ikada sanjao. Nakon Jeljcinove prodaje državne imovine oligarsima i zapadnjačkim korporacijama ovo je došlo kao nužno potrebni trenutak reseta. I sukladno tome velikog rasta. Oporba je ili korumpirana ili bez ikakvog plana i nacionalne strategije ili očito plaćena od strane Soroša i Amerike. No Putin nije slučajno stekao ovoliku podršku, već isključivo zahvaljujući sustavnom radu i potezima. Svaki Rus duboko vjeruje kako Putin voli Rusiju i ruski interes mu je na prvom mjestu. S druge strane, on ima apsolutnu mogućnost kontrole i veta.

6) Domoljubni duh kao ‘forte’ – Izraz ‘Mi Rusi’ ovdje nije nekakva floskula. Multikulturalnost isto tako nije izlika za uzimanje love od stranih financijera nego elementarna pristojnost. Zato će svaki Čečen, Dagestanac, Burjat ili Tatar ponosno braniti interese ruske federacije, kao i osobni vjerski legitimitet. A Rus će ga gledati kao suborca i brata, bez sekunde predrasuda. Zapadni mediji Ruse žele prikazati kao neke izolacioniste ili ksenofobe samo zato što ne žele sudjelovati u društvenoj deregulaciji i Frankfurtskoj doktrini. Istina ne može biti drugačija.

7) Poštivanje vojne prošlosti i sadašnjosti – Ode velikim pobjedama u Drugom svjetskom ratu, Ukrajina i Sirija slavljeni su na prilično pompozan način. Vojnici su pak tretirani kao nadljudi, primjer svima i svaka bi ih majka željela za zeta. Žive s nemalim privilegijama i elitnim statusom. Smatra ih se najboljima na svijetu. Nebitno je li sve navedeno istina ili nije nego da je ovakav standard itekakav motivator prosječnom mladom čovjeku u pristupu vojsci. Možda im vojni proračun nije ni blizu američkog ali definitivno nisu ‘psi rata’.

8) Promocija kulture i tradicije na globalnoj razini – Najpodcjenjeniji dio ruske tradicije i naslijeđa njihova je kultura. Književnost, balet, klasična glazba, sibirski šamanizam, povijest, raznolikost, sraz Europe i Afrike, šubare, balalajke… Svjetsko prvenstvo otvorilo je Rusiju svijetu i mnogi će zbog lijepih uspomena nastaviti širiti dobru riječ. A Putin novac kojeg ulaže u sport mora ulagati i u kulturu. Kratko i jasno.

9) Očuvana priroda – Ako vas zanima kako je priroda izgledala prije korporativne čizme, posjetite Bajkal, Sibir, Kamčatku ili Tunguziju. Rusi bogomdane resurse koriste samo u doziranim količinama, a turizam ni ne razvijaju jer ne žele preveliko izlaganje vlastitih prirodnih dragulja. A tu su i Crno more, daleki istok, prekrasni europski biseri… Lov i ribolov su poput svetinje pa ne čudi da i Putin voli te tradicionalne tekovine ruskog društva.

10) Omladinski sportski pogoni – Rusija vidno ulaže enormna sredstva u prezentaciju i tako uspjeva s vremena na vrijeme napraviti velike rezultate u europskim kupovima, a i na reprezentativnom nivou. No s obzirom na povijest i kulturu nogometa, nedostaje im talenta, prepoznatljive igre i stručnog kadra u mlađim pogonima. Kada bi na vrijeme uočili ovaj sustavni problem, Rusija bi jednog dana mogla postati pretplaćena na najviše dosege. Ovako su im bolji plasmani i dalje iznenađenja, domaći igrači silom prilika ostaju u domaćoj ligi, a perspektiva nije dugoročna.

10 NEGATIVNOSTI ZA ISPRAVAK:

1) Mito, korupcija i oligarsi – Da, istina je da ovoga možda eventualno nema samo u Japanu ili Skandinaviji. Možda. Ali u Rusiji imate stalno prisutan dojam da se sve može kupiti, samo se oko cifre pregovara. Oligarsi su poput naših tajkuna u društvo ugradili koruptivni san i što ste dalje od velikih gradova, sitniji je kriminal. Sasvim je normalno prodavati na crno, dilati fejk robnim markama ili loviti u mutnom rentanjem smještaja. Naravno, ubojstava sigurno više ima u SAD-u kao i društvenih razlika ali je ovdje izraženiji stav prema strancima kao potencijalnim mušterijama. Baš kao na Balkanu. Slavenski duh nemoguće je izbrisati.

2) Javni promet – Ukoliko pod tim ne uključujemo Moskvu ili Metro, promet im ovisi o trolejbusima, autobusima i tramvajima iz sovjetske ere. Sve izgleda kao da ste u zemljama trećeg svijeta i nije vam svejedno kada udete na +30 uz znoj, prljave ručke i pokidane stolice. Tu Putin definitivno mora uložiti i napraviti reformu na nivou čitave zemlje prije predstojećeg Svjetskog prvenstva.

3) Birokracija i infrastruktura – Čim u daljini vidite šalter, budite sigurni da ćete zbog ovog ili onog razloga čekati neko vrijeme. Aerodromi izgledaju kaotično i sve se doima kao da je naguravanje i vrebanje bolji izbor od čekanja u organiziranom redu. Djelatnici su iznimno ležerni i bezbrižni, policija smrknuta i stroga, a nitko ne priča strane jezike. Kada zbrojimo ove stavke rezultat je zagušena administracija i birokracija nalik hrvatskoj. Od prometnica do pročelja starijih građevina, od komunističkih relikta do Jeljcinove ostavštine – sve navedeno je pred Putina postavilo iznimno zahtjevan zadatak u kojem paralelno riješava kosture iz ormara i reformira kompletnu federaciju.

4) Novinarska sloboda – Iako je neosporna činjenica da antirežimski mediji u Rusiji hine ‘neovisnost’, a financiraju se od strane podrivačkih elemenata izvana i ne poštuju tradiciju, kulturu i folklor naroda u kojem rade, isto je tako neosporni fakt da brojni istraživački novinari gube glave nakon što zagrebu ispod površine oligarhije, političkog sustava ili regionalnog ustroja. Pero je jače od mača, a istina se ne može zaustaviti. Ne treba podcijenjivati Ruse, oni znaju prepoznati razliku propagande i novinarstva.

5) Sankcije – Nakon prvog puča na legitimnu vlast nakon Drugog svjetskog rata koja se zbila u Ukrajini i ruske intervencije, te preuzimanja Krima zemlje EU su pod palicom nalogodavaca iz SAD-a prisiljene na sankcije, embargo i uvođenje viza Rusima. I to je Rusiji samo pomoglo. Okrenuli su se sebi, uvoz je nikada manji, a izvoz raste. Favorizirani su domaći proizvođači i industrija čime se dogodio prigodni moment rehabilitacije najjačih ruskih vrijednosti. Umjesto izolacije EU je dobila daleko moćnijeg konkurenta. I izgubila turiste koji troše kao pijani Rusi.

6) Epidemija HIV-a – Iako vlasti za ovaj problem konstantno optužuju ‘seksualno devijantne’ sugrađane, problem je daleko dublji. Smatra se da čak 1.5 milijuna Rusa boluje od ove teške bolesti, a većina ih se zarazila rabljenim injekcijama nakon uživanja najtežih droga poput heroina ili krokodila. Okretanje leđa problemu i politički motivirane optužbe neće riješiti probleme već će ih samo produbiti.

7) Borba s teškim ovisnostima – Manjak preventivnih mjera i zanemarivanje problema od Rusije je stvorio regionalnog lidera u zlouporabi narkotika. Heroin i krokodil (koktel opioidnih lijekova) unakazili su Sibir, a pravo je pitanje jesu li uzročnici toj epidemiji tradicionalno hladno vrijeme i otuđenost ili specijalni rat kojeg provode strane sile dopustivši slobodnu trgovinsku razmjenu između bivših sovjetskih republika koje graniče s Rusijom i najvećeg globalnog proizvođača opijuma, Afganistana. Bilo kako bilo, problem se ne rješava, ni kao posljedica, ni kroz uzrok.

8) Kič, glamur i objesnost – Kada uključite rusku televiziju odmah primjetite da je forma bitnija od sadržaja. Glazbeni spotovi milijunski, a produkcija tanka. Novinarke misice, a reportaže trash. Iako se Rusi hvale prirodnim izgledom i neopterećenošću, parada kiča i plastike govori drugačije. A tu su i objesna Instagram trošenja ruske zlatne mladeži, bjesni auti kojih je Moskva prepuna, silikonske ‘ljepotice’ koje krase elitne kutke, skupi satovi, vodke i trgovine za najdublje džepove. Rusi vole trošiti ali pri tome nerijetko nemaju ni minimum stila. Bilo da je riječ o košulji, nogometnom klubu ili shopping centrima. Kako bi kod nas rekli, ‘seljački’ i priučeno, malograđanski i buržoaski. Unatoč tomu što Moskva ima najveći broj milijardera na svijetu. Neke se stvari ipak ne mogu kupiti novcem.

9) Ponos iznad realnosti i osjetljivost na vanjsku kritiku – Rusi su u svom nacionalnom naboju često potpuno nerealni i iz njih izbija kompleks zbog kojeg žele da ih se tretira kao velesilu. Uzimaju samo sebi povoljne argumente (najveći svjetski teritorij, a broj stanovnika ni ne spominju, omalovažavaju sportske rezultate Amerikanaca zbog dopinga iako su imali nacionalni steroidni program itd.) i novac gledaju kao ultimativni uspjeh (ruski bogati klubovi i sponzori, oligarsi…) osim ako netko drugi nema više (onda je novac nebitan). A kada ih kritizirate skloni su ekstremnom podcjenjivanju i usporedbi s njima samima. Nama je sport bio okosnica komparacije pa smo ‘otkrili’ da je hokej bitniji od nogometa, a ulaganje u sport od rezultata.

10) Geopolitička (ne)stabilnost – Kada vas Amerikanci nazivaju najvećom prijetnjom Statusu Quo i tekovinama starogrčke demokracije, onda nikada ne možete biti posve sigurni. Uvlačenje u sirijski kaos, prozivke za Sjevernu Koreju, zveckanje oružjem i plašenje zapadnih naroda zlim Rusima kratkoročno možda zvuče bezopasno, ali su dugoročno popriličan problem. Novi hladni rat odavno je započeo, no ovaj puta Rusija nema onu sovjetsku romantiku već je puno opasniji igrač za interese krupnog kapitala i nadnacionalnih kartela. Osim ako i sami nisu u tom kaosu. Ako jesu, onda si sami kroje budućnost.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.