Rusija će striktno primijeniti sankcije UN-a protiv Irana

Autor: hina

Rezolucijom, koju je u srijedu usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, zabranjuje se prodaja Iranu osam novih vrsta teškog naoružanja te se određuju nova ograničenja iranskim investicijama u inozemstvu.

Rusija će striktno primijeniti sankcije koje je UN donio protiv Irana, izjavio je u petak zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, aludirajući na kontroverzni plan prodaje sofisticiranog raketnog sustava S-300 Teheranu.

– Striktno ćemo primijeniti kriterije rezolucije – o kojoj su u srijedu glasovali članovi UN-ova Vijeća sigurnosti, kazao je Rjabkov u kratkome priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Rezolucijom, koju je u srijedu usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, zabranjuje se prodaja Iranu osam novih vrsta teškog naoružanja te se određuju nova ograničenja iranskim investicijama u inozemstvu.

No ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov u četvrtak navečer izjavio je kako sankcije neće spriječiti Rusiju da Iranu isporuči ruske rakete tipa S-300.

Nove sankcije

– Rezolucijom se uvode ograničenja u suradnji s Iranom kada je riječ o ofenzivnom oružju, no to se ne odnosi na oružje koje se koristi za obranu – rekao je tom prigodom je Lavrov.

I izvor iz Savezne službe za vojnu suradnju jučer je rekao da će Rusija zamrznuti ugovor o isporuci projektila S-300 Iranu pošto je UN usvojio nove sankcije protiv režima u Teheranu.
– Odluku Vijeća sigurnosti UN-a moraju primjenjivati sve zemlje i Rusija nije iznimka. Zato će ugovor o isporuci projektila S-300 Iranu biti zamrznut – rekao je izvor iz Savezne službe za vojnu suradnju.

Taj ugovor sklopljen je davno, no Rusija oružje nije isporučila pozivajući se na tehničke probleme.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.