Foto: Profimedia/ilustracija

RUSI PROGOVORILI O GOMILANJU VOJSKE NA GRANICI: Kremlj otkrio kakva sudbina čeka Ukrajinu

Autor: Dnevno

Ruski Kremlj je u nedjelju odbacio mogućnost rata s Ukrajinom, nakon što je svijet zabrinulo gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama.

“Nitko ne kreće putem rata, i nitko ne prihvaća mogućnost rata”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1.

Više od 13.000 žrtava

“Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku Ukrajine”, dodao je otkrivši sudbinu te regije gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista.

Moskva drži da je taj rat s više od 13.000 žrtava, ukrajinski građanski rat, no Kijev i Zapad smatraju da Rusija pruža vojnu, političku i financijsku podršku pobunjenicima.

Zadnjih su dana zabilježeni gotovo svakodnevni sukobi sa separatistima, dok Moskva gomila snage na ukrajinskoj granici.

“Provokacije na bojišnici”

Ukrajina smatra da Rusi samo traže izgovor za pokretanje velike vojne operacije. Kremlj nije demantirao ta kretanja postrojbi, ali jamči da nikome ne prijeti, već optužuje Kijev da “provocira kako bi pogoršao stanje na bojišnici”.

Činilo se da su borbe u zastoju od primirja zaključenog u ljeto 2020., ali zadnjih tjedana reaktivirane su. Od početka godine ubijeno je 26 ukrajinskih vojnika, a 50 tijekom cijele 2020.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.