Screenshot, Izvor: russia-insider.com

RUSI OTKRILI VRIJEDNOST SVOJIH RESURSA: Rezerve nafte, plina i dijamanata vrijede milijarde

Autor: Dnevno, B.V.

Gospodarstvo Rusije deveto je po veličini gospodarstvo u svijetu po nominalnoj vrijednosti, a ova površinom najveća zemlja svijeta temelji svoje prihode na obilnim izvorima prirodnog plina, nafte, ugljena i plemenitih metala. U naredna dva desetljeća Rusija će i dalje biti uvjerljivo najveći izvoznik nafte i plina, a s ovim rezervama s kojima raspolažu-nema straha za budućnost zemlje.

Rusko ministarstvo objavilo je procjenu tržišnih vrijednosti resursa i ispostavilo se da su službene brojke dva puta veće od ocjena stranih revizora. Tako tržišna vrijednost državnih naftnih rezervi iznosi 74,5 milijardi rubalja (1,2 milijardi dolara). Prema podacima Ministarstva prirodnih resursa i ekologije, tržišna vrijednost naftnih rezervi porasla je 88 posto tijekom protekle godine. Istaknuto je da vrijednost rezervi nafte dostiže nekih 71,7 posto ruskog BDP-a u 2018. godini. Procijenjena vrijednost rezervi plina povećana je za jednu četvrtinu, s 77 milijardi dolara na 221 milijardu dolara.

Ukupna vrijednost fosilnih goriva, zlata, dijamanata, bakra i rude željeza također je impresivna. Vrijednost ruskih rezervi željezne rude procijenjena je na 18 milijardi, zlata na 9,6 milijardi, a dijamanata na 8,5 milijardi dolara.

Usprkos dolasku američkog ukapljenog prirodnog plina u Europu, raspored snaga između Amerikanaca i Rusa na starom kontinentu nije se mnogo promijenio. Rusija ima i dalje mogućnosti ponuditi jeftiniji plin od američkih proizvođača bilo gdje na svijetu. Gazprom, prema procjenama ruskih, ali i američkih ekonomskih analitičara, može uvijek udariti na konkurenciju, kako na europskom, tako i na azijskome tržištu.

 

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.